Finans Nyhet

”Inte dåligt att bankernas VC-satsningar har försvunnit”

Taggar i artikeln

Nordea
"Det är inte självklart att banker ska ha en egen VC-verksamhet", säger Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Foto: Handelshögskolan
Publicerad

Ekonomiprofessor Per Strömberg kommenterar det faktum att Nordea inte längre har en renodlad satsning på venture capital.

Anders Frick

Att Nordeas satsning på venture capital närmast har försvunnit, eller åtminstone stöpts om rejält, behöver inte vara dåligt. Det menar Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.

– Det är inte självklart att banker ska ha en egen VC-verksamhet. Just nu råder ingen direkt brist på VC-kapital, så det finns inget ”hål” att fylla av den anledningen. Men en bank kan mycket väl vilja sätta upp en VC-verksamhet av mer strategiska skäl, säger Per Strömberg till Realtid.

Traditionellt har många bankers satsningar på venture capital satts upp med motiveringen att skapa en kundrelation med lovande startupbolag för att senare sälja andra tjänster såsom investment banking och liknande.

Annons

– Detta visade sig i många fall dock inte vara en speciellt bra affär, och många banker lade ned sin VC- och PE-verksamhet i början av 2000-talet. Ett annat strategiskt motiv, mer aktuellt i dessa dagar, skulle kunna vara att sätta upp en VC-verksamhet inriktad mot fintech för att underlätta kunskapsöverföring, strategiska samarbeten för nya digitala lösningar, eller framtida förvärv av dessa verksamheter, säger Per Strömberg.

Han tillägger att det inte är uppenbart att grundarna och andra investerare i startupbolagen nödvändigtvis vill ha in en ägare som har andra strategiska motiv än att bara maximera värdet på bolaget.

Annons