Nordea
Foto: TT/Tomas Oneborg/SvD
Ekobrott

Insidermisstänkta Nordea-chefen lämnar banken

Den insideråtalade Nordea-chefen kommer inte att återgå till sitt jobb på banken oavsett utgången i målet.

Uppdaterad 2021-05-09
Publicerad 2021-05-07

Stockholms tingsrätt skulle avkunna dom i målet mot den insidermisstänkte Nordea-chefen och ytterligare fem medåtalade på fredagen men domen skjuts upp ytterligare några dagar till onsdag nästa vecka.

Rättegången genomfördes i april och samtidigt släpptes Nordea-chefen och hans barndomskamrat ur häktet där de hade suttit sedan tillslaget i februari. Det ska dock inte tas som en indikation på utgången, enligt åklagaren i målet.

– De satt häktade på kollusionsfaran. När all bevisning var framlagd så fanns det ingen grund för häktning, säger åklagare Pontus Hamilton vid Ekobrottsmyndigheten.

Han yrkade på fängelsestraff vid avslutningen av rättegången och ansåg att straffvärdet bör uppgå till tre år för Nordea-chefen och två år för hans kamrat.

Oavsett utgången i målet kommer Nordea-chefen inte återgå till sitt jobb på banken. Under flera års tid har han arbetat nära storföretagskunder som anlitat banken i samband med bud och finansieringar. Men Nordea har beslutat sig för att avsluta anställningen, vilket framkom under förhandlingen.

– Nordea har samarbetat med myndigheter och åklagare i ärendet och välkomnar tingsrättens prövning. Nordea har nolltolerans mot att medarbetare överskrider interna policyer, lagar och regelverk. Personen är inte längre anställd på banken och var inte en högt uppsatt chef, skriver kommunikationschefen Afroditi Kellberg i en e-postkommentar till Realtid.

Realtid har haft kontakt med Nordea-chefens advokat Sofia Björksten men hon vill inte ge några kommentarer i dagsläget.

Platsannonser

Logga in