Finans Nyhet

Insidermisstänkt fastighetsprofil besviken på Swedbanks anmälan: ”Så lågt”

Karlatornet, Balder, SernekeKarlatornet, Balder, Serneke
Publicerad

En av de två personerna som åtalas för insiderbrott i samband med Karlatornet-affären är rejält besviken på att hans bank berättade för Finansinspektionen om det misstänkta insiderbrottet.

Anders Frick

Häromdagen åtalades två personer i fastighetsbranschen för insiderbrott. De hade vardera köpt 5 000 aktier i Serneke den 16 december 2020, dagen innan Balders intåg i Karlatornet.

I ett samtal med sin mäklare på Swedbank den 16 december berättade en av de åtalade att Balder dagen efter ska gå in i Karlatornet, att han därför räknar med att börskursen kraftigt kommer att gå upp, och att han därför vill investera. Han upprepar senare detta i samband med ett möte med sin personliga bankman på Swedbanks kontor på Lindholmen, som ligger ett stenkast från Karlastaden där Karlatornet byggs.

Den åtalade berättar även för sin bankman att han även tidigare har gjort insideraffärer. Då handlade det om bolaget Sensys, där den misstänkte – enligt egna uppgifter – köpte aktier för närmare 4 miljoner kronor och några månader senare sålde för 18 miljoner kronor.

Annons

När bankmannen på Swedbank inser att den nu åtalade faktiskt genomförde sitt köp av 5 000 aktier i Serneke så anmäler han det till sin chef och till bankens complianceavdelning, som tar ärendet vidare till Finansinspektionen.

När Ekobrottsmyndigheten förhör den åtalade så förstår han först inte hur han har kunnat hamna i den här situationen, men blir upprörd och ger uttryck för stor besvikelse när han inser att det var bankmannen som förde informationen vidare. Enligt förhörsprotokollet tycker den åtalade att ”det var så lågt”.

Någon ekonomisk vinning gjorde den åtalade inte på insideraffären, då marknaden inte agerade som han hade förväntat sig och Sernekes börskurs rasade från 78 till 60 kronor mellan den 16 och 17 december.

Annons

I december 2020 var den åtalade samtidigt väldigt aktiv på att lyfta fram Sernekes framgångar i sina egna sociala medier, men Serneke förnekar några formella kopplingar mellan de åtalade och bolaget.

Annons