FinansNyhet

Insiderbrottsåtal mot tidigare Cherry-vd:n

Förre Cherry-vd:n Anders Holmgren är åtalad för insiderbrott.Förre Cherry-vd:n Anders Holmgren är åtalad för insiderbrott.
Förre Cherry-vd:n Anders Holmgren är åtalad för insiderbrott.
Publicerad

Ekobrottsmyndigheten har väckt åtal för grovt insiderbrott mot Anders Holmgren, tidigare vd för spelbolaget Cherry.

Sara Johansson

I slutet av maj blev det känt att Cherrys vd Anders Holmgren häktats misstänkt för insiderbrott. Han tvingades lämna sin vd-post samt styrelseplats i bolaget. I dag meddelar Ekobrottsmyndigheten att chefsåklagare Thomas Langrot vid Finansmarknadskammaren har väckt åtal för grovt insiderbrott mot Anders Holmgren.

Den 13 april 2018 meddelade Cherry en omvänd vinstvarning, det vill säga att verksamheten gick bättre än väntat. I samband med detta uppmärksammades i media att den dåvarande vd:n – Anders Holmgren – strax innan den omvända vinstvarningen hade köpt aktier i Cherry för cirka 12 miljoner kronor.

Åklagare vid Finansmarknadskammaren inledde en förundersökning gällande misstanke om grovt insiderbrott och vd:n kom att häktas under en period i slutet av maj och början av juni 2018.

Annons

– Jag har nu efter avslutad förundersökning beslutat att väcka åtal för grovt insiderbrott då jag anser det bevisat att den tidigare vd:n haft insiderinformation om Cherrys väsentligt förbättrade resultat och ökade intäkter vid sin aktiehandel den 23 – 27 mars 2018. Information som den övriga marknaden alltså inte fick vetskap om förrän den 13 april 2018. Insiderbrott är ett allvarligt finansmarknadsbrott som riskerar att skada förtroendet för aktiemarknaden och i detta fall extra allvarligt då det är fråga om en vd som handlar, säger Thomas Langrot.

Annons