Innovation krävs för att klara klimatomställningen – är det du som har nästa idé?

Taggar i artikeln

Parismålen
Mark Meier, nordisk chef för BASF.
Publicerad
Uppdaterad

De pågående klimatförändringarna är mänsklighetens största utmaning. Trots att både kunskaperna och medvetenheten ökat bygger våra samhällen fortfarande på fossil förbrukning. Hela 70–80 procent av världens energiförbrukning kommer från fossila källor och över hälften av alla produkter tillverkas av fossila ämnen. Det är långt ifrån hållbart. Det skriver Mark Meier, nordisk chef för BASF.

Realtid.se

Den nödvändiga gröna omställningen sker alltså inte automatiskt för att vi får en ökad kunskap och medvetenhet. Människor är beredda att göra uppoffringar för att rädda klimatet, men det finns en gräns. Framför allt kommer de nya växande ekonomierna i världen inte att vilja göra avkall på sin ekonomiska utveckling. När vi i väst pekar på klimatförändringarna blir deras svar att felet är vårt från början, vilket är svårt att neka till. Samtidigt kan vi inte blunda för att utsläppen är en global fråga och att vi alla delar samma öde.

Svaret på denna utmaning är innovation. Genom nya innovationer kan vi ge människor i alla länder möjligheter att bygga och behålla en livskraftig ekonomi, samtidigt som jordens klimat hålls inom Parisavtalets 1,5-gradersmål.  Med ny innovativ teknologi, nya produkter och nya slags tjänster kan vi använda befintliga resurser på ett smartare och mer hållbart sätt.

Över hela världen letar därför forskare efter lösningar som kan hjälpa till att bromsa klimatförändringarna. Vilka som blir de kommande uppfinningarna – och kanske rentav tekniksprången – vet vi såklart inte idag, men vi vet att de aldrig blir av om vi inte skapar miljöer där de har möjlighet att få utvecklas.

Annons

På BASF, världens största kemiföretag, sysselsätter vi över 10 000 forskare och vi investerar över 1,5 miljarder euro i forskning varje år. Innovation är kärnan i hela vår verksamhet. Vid BASF:s forskningscentra runt om i världen bedrivs exempelvis forskning om nya material, nya teknologier och kemiska processer. Vi arbetar även med bioteknik, växter som tål mindre vatten och svårare förhållanden. Vi utvecklar verktyg för att minska användningen av kemikalier med hjälp av AI och precisionsodling.

I Norden finns en forskningsvänlig miljö med hög kompetens och tradition inom hållbarhet. Vi tror på att framtidens innovationer kan utvecklas just här. Sverige rankas ständigt bland de mest innovativa och kreativa länderna i världen. Den positionen ska vi behålla.

Stora innovationer börjar någonstans med en tanke, som utvecklas till en skiss och så småningom till en modell eller prototyp. De största uppfinningarna kan sedan förändra världen.

Annons

Genom startuptävlingen Nordic Innovation Hub vill vi lyfta fram innovationer inom cirkulär produktion, utfasning av fossila råvaror, jordbruksteknik och life science. Det är alla områden som påverkar framtiden och våra möjligheter att klara klimatomställningen.

Kanske har du nästa stora idé. Då vill vi gärna höra från dig.

Mark Meier
Nordisk chef BASF

Annons

 

Annons