Inflationstakten enligt KPI 12,0 procent i februari 

Taggar i artikeln

Inflation SCB
Publicerad
Uppdaterad

Inflationstakten enligt KPI var 12,0 procent i februari 2023, en uppgång från januari då den var 11,7 procent. Månadsförändringen från januari till februari var 1,1 procent enligt KPI. Inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) var 9,4 procent i februari.

Realtid.se

– Livsmedelspriserna ökade med 2,8 procent den senaste månaden, vilket bidrog till att inflationstakten gick upp i februari, säger Caroline Neander prisstatistiker på SCB i en skriftlig kommentar.

Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker har stigit med över 20 procent det senaste året, visar SCB:s Konsumentprisindex (KPI). Inte sedan början av 1950-talet har matpriserna ökat så mycket på ett år i Sverige.

Det var en bred prisuppgång på livsmedel, där grönsakspriserna ökade något mer än övriga matvaror. Priserna steg för rekreation och kultur, där paketresor och hemelektronik ingår. Boendekostnaderna ökade delvis beroende på höjda räntekostnader för både bostadsrätter och för egnahem. Priserna steg också för kläder, möbler, logi samt för diverse varor och tjänster. Det var även flera prisuppgångar inom gruppen transporttjänster.

Annons

Prisökningarna motverkades av sjunkande elpriser, vilket dämpade de stigande boendekostnaderna.

Prisutvecklingen på livsmedel är bred, men några undergrupper sticker ut: Fetter, ägg och mejeriprodukter har alla stigit med över 30 procent i pris det senaste året.

Faktum är att endast en livsmedelsprodukt i KPI minskat i pris jämfört med februari i fjol: salladskål, vars pris sjunkit med 1,5 procent de senaste tolv månaderna.

Annons

Den senaste månaden steg grönsakspriserna mest.

Totalt steg priset på livsmedel och alkoholfria drycker med 2,74 procent i februari jämfört med januari i år.

Annons