Ikea miljardinvesterar i skyskrapa mitt på Manhattan

Taggar i artikeln

IKEA Manhattan New York
IkeaIkea
På ikoniska shoppinggatan Fifth Avenue ska Ikeas nya flaggskeppsbutik i USA ligga. (Foto: Ingka)
Publicerad
Uppdaterad

Med lite hjälp från Ikea ska New York få en ny skyskrapa – den tionde högsta i staden: ”Stärker vår tillväxtstrategi över hela USA.”

Simon Kronö

Manhattans lika kända som exklusiva Fifth Avenue är New Yorks främsta shoppinggata, med butiker som Tiffany’s och Chanel – samt världens största Apple-butik.

Om några år är det tänkt att Ikea ska slå upp dörrarna till ett varuhus inhyst i en nybyggd skyskrapa som kommer att vara den tionde högsta i New York.

Detta efter att Ingka gjort en miljardinvestering som ska säkerställa bygget av skyskrapan samt möbeljättens fortsatta expansion i USA, enligt ett pressmeddelande.

Annons

Två decennier av planering

Sammanlagt ska Ikea öppna åtta stora butiker och nio mindre planeringsstudior runt om i landet. Förhoppningen är att USA ska kunna överträffa Tyskland som möbeljättens försäljningsland.

”Vi är glada att dela nyheterna om denna stora investering som stärker vår tillväxtstrategi över hela USA, en vital marknad för Ingka Group”, säger vd Peter van der Poel enligt Financial Times.

Själva skyskrapan har varit under utveckling i snart två decennier och kommer ligga mindre än tio minuters promenad från Grand Centrals tågstation.

Annons

Det väntas bli det största fastighetsprojektet på Fifth Avenue på 60 år, skriver Fastighetsvärlden.

Förvärvar fastigheter världen över

Det är inte bara i USA som Ingka gjort betydande investeringar runt om i världen de senaste åren.

Förra året förvärvade man ett shoppingcenter mitt i Paris och ett i Brighton, skriver Fastighetsvärlden här och här.

Annons

2021 köpte Ingka en fastighet som tidigare har varit klädkedjan Topshops flaggskeppsbutik och året dessförinnan ett köpcentrum i San Francisco, även detta rapporterat av Fastighetsvärlden.

Läs mer:
Ingka miljardinvesterar i expansion av Ikea-butiker, ska bli ’mer tillgängliga’. Realtid

Annons