Mat & Dryck Krönika

I all enkelhet med magiska tomater

Taggar i artikeln

Mat & dryck
Publicerad
Uppdaterad

Numera finns ett hundratals sorters tomater här i landet. Och nu är det högsäsong. Ge er iväg och prova!

Jens Linder

Text och bild:         JENS LINDER

Grönsaker smakar så mycket bättre så här på sommaren. Tomater är ett tydligt exempel på det. De är en helt annan sak så här års än om vinterhalvåret. Förutom att de vanliga stora sorterna nu har fullmogen smak, har det också dykt upp en massa spännande sorter på senare år.

I år är nog varianterna flera än någonsin. Det finns bifftomater, plommontomater, körsbärstomater och mer ordinära. Det finns röda, gula, gröna, vita och sorter som nästan är svarta. Min personliga favoritgenre är bifftomater. De har en trygg köttig karaktär och är nästan alltid smakrika och saftiga.

Annons

Ja, numera odlas ett hundratal olika sorter här i landet. Och vårt klimat är inte alls dåligt när det gäller tomatodling, särskilt inte om man tar hjälp av växthus. Jag älskar att botanisera i det rika utbudet. Nu senast fann jag underbara produkter från Hoffrekullens handelsträdgård, som ligger i Romelanda, utanför Kungälv. Där har man odlat tomater i över 50 år och det märks. Smakerna var distinkta och piggt syrliga. Jag fastnade särskilt för tre sorter. Sun Green, små gröna. Strawberry, små röda och Ivorino, små gula. Jag halverade dem och bara saltade. Jag skivade dem och hade på smörgås med ost. Och jag blandade till en fetaostsallad (bara de tre tomatsorterna samt bulgarisk saltost av komjölk och yttepytte god olivolja – inget mer). I alla fallen höll jag det enkelt. När råvarorna är så ypperliga, behöver man inte krångla till det.

Men efter hand vill man förstås prova olika smakkombinationer till tomaterna. Här kommer lite tips på det. Alla varianterna bör smakas av med salt och kan serveras med eller utan vinägrett.

• Finhackad färsk koriander och bladpersilja.
• Grapefrukt, svartpeppar och sallad.
• Basilikablad, mozzarella, svarta oliver.
• Mynta, chilifrukt.
• Apelsin, silverlök.
• Bacon, kokta ägg, svartpeppar.
• Sardeller, timjan, gröna oliver.
• Fetaost, salladslök och rosmarin.
• Parmesan eller pecorino, oregano, babyspenat.
• Kapris, röd paprika, vitlök.
• Gräslök, dill, persilja.

Annons

Sommarvinägrett

Den här vinägretten blir extra god om man använder frilandsodlad styv och ståndaktig gräslök och en olivolja som är len och fruktig i smaken.

4 portioner
2 msk finhackad färsk gräslök
2 tsk vitvinsvinäger
1 krm finriven vitlök
1–2 krm salt
1⁄2 krm strösocker
1 1⁄2 msk kallpressad olivolja
1 1⁄2 msk neutral rapsolja

1. Blanda gräslök, vinäger, vitlök, salt och socker i en skål. Rör i oljan. Smaka av.
2. Häll över tomatsallad eller annan sallad.

Annons

Öldressing

Jag vill också tipsa om en lite annorlunda dressing till tomatsallad. Mums för dem som gillar öl.

4 portioner
1 dl ljus lageröl
8–10 droppar röd tabasco eller annan hot sacue
1 tsk worcestershiresås
svartpeppar
eventuellt lite salt

1. Blanda alla ingredienser i en bunke. Rör om noga.
2. Häll över tomatsallad (eller annan sallad).

Tips! Förvara vinägrett i en flaska i skafferiet. Den ska vara sval, inte kall. Skaka flaskan innan användning.

Annons