Juridik Nyhet

”Huvudvittne ljög” – Alexander Ernstbergers advokater begär resning

Taggar i artikeln

Alexander Ernstberger
Allra, Alexander Ernstberger, Svea Hovrätt, PensionsmyndighetenAllra, Alexander Ernstberger, Svea Hovrätt, Pensionsmyndigheten
Alexander Ernstberger. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Nu gör Alexander Ernstbergers advokater Percy Bratt och Joakim Lundqvist ett nytt försök att riva upp fängelsedomen, bekräftar de för Dagens Industri. 

Realtid.se

Alexander Ernstberger dömdes sommaren 2021 till sex års fängelse för grovt mutbrott och trolöshet mot huvudman. Ernstberger och ytterligare tre personer fälldes för att genom medvetet dåliga värdepappersaffärer ha berikat sig på svenska pensionssparares bekostnad.

Första gången Ernstberger ansökte om prövningstillstånd var i december 2021. Då blev det avslag.

Men nu gör man ett nytt försök. Advokaterna, ska enligt resningsansökan till Högsta Domstolen, ha information om att ett av åklagarens huvudvittnen ska ha ljugit om ett dokument under rättegången, vilket ska ha framkommit av nyligen hittad e-postkorrespondens. Ytterligare ett vittne ska enligt ansökan delvis stödja det advokaterna påstår, skriver DI.

Annons

”NN:s oriktiga vittnesuppgifter lades dock av hovrätten till grund för att felaktigt finna dels att ett ansvarsbefriande samtycke för warrantaffärerna på grund av vilseledande inte hade lämnats, dels att detta vilseledande var ett led i en brottsplan som Alexander Ernstberger deltagit i. De oriktiga uppgifterna har därmed också inverkat på utgången i målet”, står det i advokaternas ansökan.

Percy Bratt och Joakim Lundqvist ska också ha kommit över ny information från en anställd på en av investmentbankerna som ansvarade för en av warrantaffärerna. Den personen har lämnat uppgifter som styrker att affären var marknadsmässigt prissatt.

Om Högsta domstolen beviljar resning återvisas målet till hovrätten.

Annons

I sin dom från den 22 juli 2021 beslutade Svea Hovrätt att de fyra åtalade männen i Allra-härvan, Alexander Ernstberger, Johan Bergsgård, Olle Markusson, David Persson Rothman, vilka tidigare frikändes i tingsrätten, skulle dömas till mellan fyra och sex års fängelse. Hovrätten beslutade även att Alexander Ernstberger, tillsammans med David Persson Rothman, Olle Markusson samt Johan Bergsgård, ska betala 315 miljoner kronor i skadestånd och ränta till Pensionsmyndigheten.

Annons