FinansNyhet

Huawei överklagar förbud: ”Tydligt att PTS beslut fattades i all hast”

Huawei 5G PTSHuawei 5G PTS
Kenneth Fredriksen, executive vice president, Central East Europe och Nordic Region på Huawei. Foto: Huawei
Publicerad

Huawei har överklagat PTS beslut som förbjuder användningen av produkter från bolaget i svenska 5G-näten. Beslutet måste ha fattats i all hast och innebär en stor risk att 5G försenas, säger Huaweis Nordenchef Kenneth Fredriksen till Realtid.

Marlène Sellebråten

Huawei har överklagat Post- och telestyrelsens, PTS, beslut om att förbjuda produkter från Huawei att användas i svenska 5G-nät, rapporterar Sveriges Radios Ekot, något som Kenneth Fredriksen, executive vice president, Central East Europe och Nordic Region på Huawei, bekräftar för Realtid.

– Jag bekräftar att vi har överklagat PTS beslut, ett beslut som är minst sagt olyckligt och har förvånat alla inblandade parterna; vi på Huawei men även våra kunder och svenska telekomindustrin, säger Kenneth Fredriksen.

På PTS bekräftar pressansvarige Petter Örhn att ärendet lämnats över till Förvaltningsrätten i Stockholm samt att Huawei bett om att PTS beslut inte verkställs. 

Annons

– Jag kan bekräftar att Huawei har överklagat och bett om inhibition av vårt beslut i sitt överklagande. Vi har nu lämnat över ärendet till Förvaltningsrätten, säger han till Realtid.

Inhiberas PTS beslut kan 5G-auktionen försenas, något som PTS Petter Örhn inte vill spekulera om.

Det var den 20 oktober som Post-och telestyrelsen, PTS, tillkännagav vilka budgivare som skulle få delta i autioner av spektrum i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden, de band som ska användas för utrullningen av framtidas 5G-nätverk. Godkända blev Hi3G Access (Tre), Net4Mobility (Tele2 och Telenor), Telia Sverige och Teracom. Samma dag meddelade även PTS att enligt de nya tillståndsvillkoren förbjuds utrustning från spionanklagade kinesiska leverantörerna Huawei eller ZTE. PTS kräver även att produkter från Huawei och ZTE som idag finns installerade i befintlig infrastruktur för centrala funktioner och som kommer att användas för att tillhandahålla tjänster i de aktuella frekvensbanden, måste avvecklas senast den 1 januari 2025. 

Annons

– Det är för oss tydligt att PTS beslut fattades i all hast vid slutet. PTS gav aldrig någon indikation till oss eller till operatörerna att ett förbud skulle bli aktuellt under den årslånga processen som ledde till beslutet. Det är viktigt att en domstol granskar beslutet och på vilka grunder beslutet har fattats. Ett sådant beslut bör fattas baserat på fakta istället för antaganden. Vi har varit verksamma i Sverige i 20 år och samarbetat med alla operatörer och aldrig har vi haft någon incident. Vi är dessutom beredda att följa alla säkerhetsriktlinjer som regeringen kräver, säger Fredriksen.

Han fortsätter:

– Detta beslut kan leda till att 5G försenas i Sverige med flera år. Vår verksamhet drabbas förstås, men ännu mer Sveriges innovationskraft samtidigt som konkurrensen minskar. När alla andra länder rullar ut nya tjänster med hjälp av 5G riskerar Sverige att halka efter. Det är redan en trång sektor med bara ett fåtal leverantörer som kan leverera 5G-produkter; det är negativt att slå ut en av dem.

Annons

Sedan beslutet offentliggjordes har Huawei-konkurrenterna Ericsson och Huawei tecknat avtal med några av de godkända budgivarna, säger Ekot.

Auktionerna planeras att inledas den 10 november. 

Annons