Hållbarhet & ESGNyhet

HSBC-direktör hoppar av efter kritiserat klimatutspel

HSBC Asset Managements ansvarige för ansvarsfulla investeringar har lämnat in sin avskedsansökan. 
Publicerad
Uppdaterad

HSBC Asset Managements ansvarige för ansvarsfulla investeringar har lämnat in sin avskedsansökan. 

Rikard Jansson

Stuart Kirk hamnade i blåsväder i samband med en konferens hos Financial Times i maj. I samband med presentationen kritiserade HSBC-direktören centralbanker för att bjuda över varandra kring att hota om framtiden på grund av klimatkrisen. Hans tal hade titeln “Varför investerare inte behöver bry sig om klimatrisker”. 

I samband med talet uppgav Kirk också att det under hela hans karriär funnits personer som varnat om att jorden kommer att gå under. I samband med detta nämnde han bland annat millenniumbugg-diskussionen som uppstod runt millennieskiftet. Det fanns då experter som menade att tekniska system inte klarade övergången. 

–Ounderbyggda, skrikiga, partipolitiska, egennyttiga, apokalyptiska varningar är ALLTID fel”, uppgav Stuart Kirk, enligt Financial Times.

Annons

Talet mötte hård kritik internt på banken och Kirk stängdes av, och nu står det alltså klart att chefen för ansvarsfulla investeringar hoppar av. 

–Att investera är svårt. Det är också svårt att rädda vår planet. Åsikterna om båda går isär. Men mänsklighetens bästa chans att lyckas är en öppen och ärlig debatt. Om företagen tror på mångfald och på att tala ut, måste de också agera i enlighet med detta. En kultur av avstängning förstör välstånd och framsteg, skriver han i ett inlägg på Linkedin

–Det finns ingen plats för dygdssignaler i finansbranschen, fortsätter han. 

Annons

Stuart Kirk uppger att han mött ett stort stöd för sin sak och tiotusentals personer hört av sig till honom för att ge sitt stöd. Nu planerar han ett nytt bolag ihop med “likasinnade”.

Annons