HR-expert: Därför lönar sig inte lojalitet längre

Taggar i artikeln

Arbetsliv Karriär
HR-expert: Lojalitet är på utgångHR-expert: Lojalitet är på utgång
Yngre prioriterar inte lojalitet i arbetslivet i samma utsträckning som äldre generationer. (Foto: Unsplash)
Publicerad
Uppdaterad

Förr i tiden kunde man räkna med tryggheten i att ha samma arbetsgivare livet ut. Så är det som bekant inte längre: ”Väg för- och nackdelarna.”

Cia Erander

Medarbetare som byter jobb ofta har sannolikt bättre betalt.

Det menar Jerome Zapata, HR-chef på Kickstart Ventures, och menar att förhandlingsläget är som starkast när man först börjar på ett företag.

”Förut om du förblev lojal mot en organisation skulle de ta hand om dig för livet. Men nu är pensionsförmånerna inte tillräckliga att leva på”, säger han till CNBC.

Annons

Lönsamt eller riskabelt?

Tidig jobbhoppning kan till och med ge personer en ”fördel,” eftersom de ofta söker upp företag med större ansvar eller ett bredare perspektiv.

Dock ska lojalitet fortfarande ses som en viktig egenskap för personer i högre ledningspositioner.

”Väg för- och nackdelarna med att byta jobb ofta, eftersom det kan vara lönsamt om du vill utforska nya karriärvägar eller få en löneförhöjning. Men jobbhoppare kan också betraktas som en risk”, säger Sumita Tandon, HR-direktör för APAC på Linkedin, till CNBC.

Annons

Positivt för utbrända

Kollega har skrivit om begreppet jobbhopping som en öppning för dig som har varit borta länge från arbetslivet på grund av utbrändhet eller andra sjukdomstillstånd.

Fackförbundet TCO tror att snabbare karriärväxlingar är fruktbara för den som har varit borta ett tag.

”Jag skulle säga att professionellt sett har det bara gjort mig gott, jag tjänar mer, jag har mer perspektiv, jag kan göra saker bättre, jag är mer självsäker, listan fortsätter”, säger jobbhopparen Vera Lau.

Annons

De yngre dissar lojalitet

I en värld där företagskulturen omdefinieras av yngre generationer som avvisar lojalitet, kan företag behålla talanger genom att erbjuda alltifrån konkurrenskraftig ersättning till mer flexibilitet.

Lau tillägger att ”det finns en tendens att tro att det betyder att du är svag eller bortskämd eller ’du är bara en Gen Z’.”

Hon menar att den yngre generationen definitivt kommer att segra till slut eftersom ”förr eller senare måste de äldre gå i pension”.

Läs mer:
Mobilberoendet kan ta död på karriären. Realtid
Klyftan växer mellan chefer och anställda. Realtid
Populär arbetsgivare växer – hundratals nya medarbetare. Realtid

Annons