FinansNyhet

Hovrätten fäller börspoddaren

Publicerad

Svea hovrätt fasställer tingsrättens dom mot Börspoddens John Skogman.

Realtid.se

Förra året dömdes Börspoddens John Skogman för otillbörlig marknadspåverkan av tingsrätten för aktieaffärer han gjort i Itab Shop Concept i december 2012. Han överklagade domen men idag fastställer Svea hovrätt tingsrättens ursprungliga dom.

Båda parterna, ledda av Ekobrottsmyndighetens kammaråklagare Jan Leopoldson och försvarsadvokat Leif Strandberg, la fram samma bevisning som i tingsrätten.

Hovrätten gör därmed inga andra bedömningar än de tingsrätten gjort, vare sig i fråga om skuld eller om vilken påföljd domen får för Skogman.

Annons

Påföljden är villkorlig dom samt 60 dagsböter om 390 kronor, vilket motsvarar ett totalbelopp om 23.400 kronor, enligt domen. Dessutom ska han betala en avgift på 500 kronor till Brottsofferfonden eftersom han döms för ett brott med fängelse i straffskalan.

Åtalet mot Skogman gällde alltså misstänkt kursmanipulation i handeln med Itab Shop Koncept i december 2012. Enligt Ekobrottsmyndigheten har han köpt 5 aktier åt gången till successivt högre kurser, där säljaren var Remiums automatiska robot som reagerat genom att höja spreaden och därmed köpkursen några procent åt gången. Efter det ska Skogman ha sålt några större poster på 300 aktier till Remium och tjänat lite över 2.000 kronor på affären.

Skogman, som tidigare jobbat som likviditetsgarant på Remium och numera lever på aktiehandel, har själv sagt att han är oskyldig och att det snarare är aktierobotarna som har fördel i dagens datasystem.

Annons

Det resonemanget köper inte kammaråklagaren Jan Leopoldson, som menar att Skogmans syfte var att förmå roboten att höja priset för att därmed sälja ett större antal aktier.
– Det här visar att även hovrätten tycker han har fel och att det här är brottsligt. Det är han som förmår roboten att driva upp kursen och det gör han ju enbart för att han själv som daytrader ska tjäna pengar. Han använder ju sin kunskap för att få kursen upp blixtsnabbt. Då blir kursen helt missvisande för andra som ska köpa och det är lujendrejeri, säger han till Realtid.se.

Att summan han tjänade på affären var litet har enligt Leopoldson inget med saken att göra utan handlar om att aktiekursen blir falsk.

– Den formen av trixande med kursen är det väldigt viktigt att få bort, säger han.

Annons

Leopoldson nämner även att Skogman tidigare vittnat till förmån för Ekobrottsmyndigheten i ett fall som hade många liknande inslag med hans eget.

Skogmans försvarsadvokat Leif Gustafson på Advokatgruppen bekräftar att detta togs upp under processen men att det fallet även hade många stora skillnader. Det är oklart om en överklagan följer nu då Gustafson och Skogman i skrivande stund inte hunnit diskutera nästa steg.

Domen ska överklagas senast den 21 maj.

Realtid.se söker Skogman för en kommentar.

Annons