Hon förnyar begravningsbranschen med digital teknik

Publicerad
Uppdaterad

Karlshamnsföretaget Hi Unity förnyar den traditionella begravningsverksamheten med digital teknik. Gravstenar i stål med integrerat minnesskåp, minnesprodukter, koncept till kyrkogårdsförvaltningar samt ett digitalt ritverktyg som förenklar processen att designa och beställa gravsten.

Realtid.se

Idén till en ny typ gravsten föddes för mer än 15 år sedan när Linda Åkessons pappa dog endast 38 år gammal. Gåvorna vid graven förstördes av väder och vind, så skisser på en gravsten med minnesskåp som skulle skydda gåvorna togs fram. Ritningarna hamnade sedan i byrålådan, men för två år sedan gjorde hon slag i saken och visionen blev verklighet med företaget Hi Unity.

–Jag upptäckte att det i många fall är krångligt, tidskrävande samt många manuella steg när du ska beställa en gravsten. När du befinner dig i sorg behöver du inte fler beslut och utmaningar. Just då vill du bara att allt ska kännas tryggt och enkelt, säger Linda Åkesson, vd och grundare av Hi Unity.

Förutom gravstenar som skyddar gåvor från vädrets skiftningar, så har efterfrågan lett till ett utökat sortiment som idag riktar sig till slutkonsument, begravningsbyråer och kyrkogårdsförvaltningar. Hi Unity är även igång med projekt där ny formgivning bidrar till koncept och gestaltning av minneslundar, askgravlundar och askgravplatser. Anpassade produkter så som en ny variant av ljusbärare och gravstenar för askgravplatser har tagits fram efter önskemål.

Annons

I utbudet finns även ett digitalt ritverktyg vilket är framtaget för alla Sveriges begravningsbyråer. Det fungerar som ett hjälpmedel både för byrå och kund där den anhöriga tillsammans med begravningsbyrån, eller på egen hand, kan designa en gravsten. Ritverktyget gör det lätt att bilda sig en uppfattning om hur gravstenen kommer att se ut. Från start hittar man Hi Unitys egna sortiment i ritverktyget. På sikt finns det planer på att integrera även gravstenar i sten.

För varje såld gravsten skänker företaget ett bidrag till en organisation som de anhöriga väljer, så som cancerforskning eller annan viktig forskning rörande sjukdomar.

– Vi tycker att det är en självklarhet att en bransch som jobbar med döden ska vara med och bidra till livet. Genom forskning är det möjligt att både förebygga sjukdom och möjliggöra att vi lever längre tillsammans.

Annons
Annons