Entra Castellum SBB Balder
Foto:TT
M&A

"Högst osannolikt SBB lyckas tvinga fram samgående med Entra"

Med närmare 50 procent av aktieinnehavet i Balder, Castellum och pensionsfonders händer har Entras självständighet de facto upphört, säger en källa med god kännedom om Entra-affären. 

Uppdaterad 2021-02-09
Publicerad 2021-02-09

För Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB:s, del ser det än mer dystert ut vad gäller att kunna tvinga fram ett samgående, enligt Realtids källa. Allt starkare ser det däremot ut för Balder, som under det pågående budkriget om Entra mellan Castelllum och SBB ökat sitt aktieinnehav i Entra till 25 procent.

På bara några veckor har närmare 50 procent av aktieinnehavet i Entra bytt händer med resultatet att Balder blivit norska fastighetsbolagets största ägare med 25 procent av aktierna, Pensionsfonderna den näst största med 11,5 procent och Castellum det tredje största med 8,5 procent. 

Castellum meddelade på måndagen 9 februari att bolaget dragit tillbaka sitt uppköpserbjudande på Entra. Det återstår nu att se om SBB väljer att göra detsamma, nöja sig med en andel på uppemot 40 procent eller fortsätta att försöka tvinga fram ett samgående mellan SBB och Entra. 

– Det är högst osannolikt att SBB lyckas med att tvinga fram det samgående de behöver för att sedan sälja vissa av Entras tillgångar i Norge, säger personen. Vad Castellum väljer att göra med sina 8,5 procent och Balder med sina 25 procent blir också avgörande. Sannolikt kommer Balder att så småningom begära ordförandeskapet i Entra. Entras dagar som självständigt fastighetsbolag är bakom dem. Styrelsen har fått starka signaler från Balder och Pensionsfunderna att de vill att Entra förblir Entra, säger källan vidare.

I och med aktieägarnas ställning så fanns det ingen anledning för Castellum att pusha vidare för ett samgående. Osäkerheter kring Castellums styrelse och fastighetsmagnaten Rutger Arnhults nominering till posten som styrelseordförande har inte heller avhjälpt situationen, anser personen.

– Osäkerheter kring Castellums styrelse och nomineringar till ordförandeposten har inte heller underlättat situationen.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in