Finans Nyhet

Höga förväntningar trycker ned Axis

Publicerad

Lundaföretaget Axis Communications backar 6 procent på börsen, trots stark rapport. Resultatet på 14 miljoner före skatt för första kvartalet, ser bra ut jämfört med förlusten på 5 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Men är en nedgång jämfört med senaste kvartalets vinst på 31 miljoner kronor.

Axis omsättning uppgick till 175 miljoner kronor, jämfört med 152 miljoner kronor första kvartalet 2004, men når inte upp till fjärde kvartalets omsättning på 199 miljoner kronor.

Axis förknippas allt mer med de digitala videokamerorna för övervakning. Affärsområdet står nu för 75 procent av Axis omsättning. Tillväxten inom området är 35 procent jämfört med motsvarande period förra året. I USA uppfattas Axis som marknadsledande på nätverkskameror enligt en undersökning från JP Freeman. I USA kommer marknaden för nätverkskameror att vara värd över 4 miljarder kronor 2008.

Affärsvärlden spår att Axis gör en vinst före skatt på 125 miljoner kronor i år. Även Börsveckan är positiv till företaget och menar i en analys att det kan komma ett uppköpsbud på Axis.

Annons

Ett samarbete med Assa Abloy och dotterbolaget HID ska resultera i en ip-baserad plattform som gör att nätverkskameror kan integreras med passagekontroller. Det gemensamma programmeringsgränssnittet ska lanseras efter sommaren.

Trots börsens reaktion på rapporten i dag, aktien backar 6 procent till 26,60 kronor, så är det en uppgång på 48 procent sedan årsskiftet.

Annons