Morgonsvepet

H&M pengar till Handels

H&M pengar till Handelshögskolans House of Innovation,  Humana köper i Finland och KKR förlorar två toppchefer - det är några av rubrikerna denna måndagsmorgon.

Realtid.se
Uppdaterad 2019-01-28
Publicerad 2019-01-28

H&M pengar till Handels
Utbildning
 Handelshögskolan i Stockholm lanserar ett nytt innovationshus med hjälp av en superdonation på 150 miljoner kronor från Familjen Erling-Perssons stiftelse. 
Satsningen ska inte bara lyfta Handels utan hela näringslivet, hoppas Lars Strannegård, rektor på skolan. 

Enligt Magnus Mähring, chef för House of Innovation, är målet att minst 35 forskare och 20 doktorander ska vara verksammma vid innovationshuset. 

Centret ansvarar också för Handelshögskolans nyinrättade masterprogram i business och management som fokuserar på entreprenörskap och innovation. 

– För mig symboliserar den här donationen att vi "går tillbaka till våra rötter" samtidigt som vi får vara del av en spännande framtid. Att stimulera och utveckla ekosystemet för entreprenörskap och företagsinnovation känns oerhört angeläget om vi vill behålla en ledande position som innovationssamhälle. Vi tror att Handelshögskolan har goda förutsättningar att samla ekosystemets alla nödvändiga delar för att detta ska kunna ske. Stiftelsen gläds därför åt att kunna tillföra systemet ytterligare kraft i form av donationen till House of Innovation, säger Stefan Persson, ordförande för Familjen Erling-Perssons Stiftelse.

Humana köper Coronaria Hoiva i Finland
Börs Humana förvärvar finländska Coronaria Hoiva. Genom förvärvet blir Humana en av de största omsorgsaktörerna i Finland. Förvärvet ger även en attraktiv plattform för fortsatt organisk tillväxt och goda möjligheter till kvalitetsutveckling och samordningsvinster.

Transaktionen är föremål för godkännande av finska konkurrensmyndigheten och beräknas slutföras under första kvartalet 2019, men senast under andra kvartalet 2019.

Humana är noterat på Nasdaq Stockholm. Coronaria Hoiva värderas (enterprise value) till 71 miljoner EUR. Företaget har cirka 1,100 anställda.

 

KKR förlorar två toppchefer
Fonder 
Två toppchefer lämnar KKR i Europa, enlig källor med insyn. Det sker samtidigt som den amerikanska buyout-fonden ska ta in 5 miljarder euro sin flaggskeppsfond.

John Empson, chef för kapitalmarknaderna för Europa, har blivit den senaste högprofilerade chefen som lämnar efter en rad förluster under de senaste månaderna.

Hans avgång, som bekräftades av två personer med direktkännedom om situationen, meddelades i slutet av förra året till KKR-anställda. Den 54-årige Empson förväntas stanna till minst det första kvartalet i år.

Mark Danzey, som har blivit utsedd till Empsons arvinge, förväntas ersätta honom för att säkerställa en smidig övergång.

Marc Ciancimino lämnade i slutet av förra året efter ett decennium på företaget. Han förväntas starta upp egen verksamhet.

KKR avböjer att kommentera.

 

Ny finanschef till Oscar Properties

Fastigheter Navid Rostam slutar som finanschef på Oscar Properties och lämnar bolaget på egen begäran.

Det framgår av ett pressmeddelande. Till tillförordnad finanschef har Ola Nilsson utsetts.

Ola Nilsson har enligt pressmeddelandet haft liknande positioner på Telenor Sweden, Dell Nordics och MTRS.r

 

Deutsche Bank får stöd från Qatar

Bank Pressade Deutsche Bank har säkrat åtagande från Qatar, där landets investeringsfond ska vara villigt att köpa in sig i banken, enligt källor till nyhetsbyrån Bloomberg.

Qatars investeringsfond hanterar värden på 320 miljarder dollar och har bland annat köpt in sig i Volkswagen. 

Fonden har sagt sig planera ytterligare investeringar i Tyskland till ett värde av 10 miljarder euro de närmaste fem åren.

 

 

I

Platsannonser