Morgonsvepet

Hemsö i miljardaffär

Morgonsvepet fredag: Hemsö i miljardaffär, resultatlyft för Catella, Riksbanken testar e-krona och Storytel tar in 948 miljoner kronor.

Uppdaterad 2020-02-21
Publicerad 2020-02-21

Hemsö i miljardaffär
Hemsö och Sveanor säljer den gemensamt ägda fastigheten Princeton 1 i Hagastaden i Stockholm. Det underliggande fastighetsvärdet uppgår till cirka 2,6 miljarder kronor.
Byggnaden är en Life science-fastighet är under uppförande och belägen invid Nya Karolinska Sjukhuset. 

Resultatlyft för Catella
Fastighets- och finansbolaget Catella redovisar ett rejält ökat resultat och högre omsättning för fjärde kvartalet 2019, jämfört med motsvarande period förgående år. Det framgår av bolagets rapport på fredagsmorgonen. Omsättningen är  upp med  9 procent jämfört med 2018 och rörelseresultatet har mer än dubblerats. Utdelningen sätts till 0,90 kronor per aktie.

Skanska säljer kontorshus för 3,3 miljarder
Skanska har sålt kontorshuset Solna United i Solna för cirka 3,3 miljarder kronor till en fond som förvaltas av DWS. Försäljningen kommer att bokföras av Skanska Kommersiell Fastighetsutveckling Norden i det första kvartalet 2020. Köparen tillträder fastigheten i juni 2020. Det framgår av ett pressmeddelande.

Riksbanken testar e-krona
Riksbanken har startat ett pilotprojekt för att testa ett förslag till teknisk lösning för en e-krona. Den tekniska lösningen kommer att baseras på Distributed Ledger Technology (DLT), ofta kallad blockkedjeteknik. och syftet är att e-kronan ska fungera som ett komplement till kontanter. Testet drivs tillsammans med företaget Accenture, skriver Riksbanken på sin sajt. 
Pilotprojektet löper till och med februari 2021, med möjlighet till förlängning och vidareutveckling av den tekniska lösningen. Något beslut om att så småningom ge ut en e-krona finns ännu inte.

Storytel tar in 948 miljoner kronor
Styrelsen för Storytel genomfört en riktad nyemission av 5 963 152 aktier motsvarande cirka 948 miljoner kronor. Teckningskursen i den riktade emissionen har fastställts till 159 kronor genom accelererat bookbuilding-förfarande som genomförts av ABG Sundal Collier och Swedbank i samarbete med Kepler Cheuvreux. 
Investerare i den riktade rmissionen utgörs av ett stort antal svenska och internationella institutionella investerare som bland annat Handelsbanken Fonder, Livförsäkringsbolaget Skandia, Skandia Fonder, Swedbank Robur, TIN Fonder och Vitruvian Partners.

Lundin Mining något över förväntan
Gruvbolaget Lundin Minings ebitda-resultat blev 235 miljoner dollar för det fjärde kvartalet 2019. Analytikerna hade räknat med ett ebitda-resultat på 217 miljoner dollar, enligt Infronts sammanställning av nio analytikers prognoser inför rapporten. Det rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Nedåt på Wall Street
Börserna i New York sjönk på torsdagen efter förnyad oro för coronavirusets effekter. S&P 500 och Dow Jones backade 0,4 procent och Nasdaq Composite stängde 0,7 procent lägre. Nätmäklaren E-Trade rusade med över 25 procent på beskedet att storbanken Morgan Stanley köper samtliga aktier för 13 miljarder dollar. Morgan Stanleys aktie tappade samtidigt 4,5 procent.

Klarna går all in för USA
Klarna vill inte längre vara den stora bankutmanaren. I en intervju med SvD berättar bolagets marknadsdirektör David Sandström att det istället är digitala shoppingtjänster som gäller. Trots företagets senaste miljonförluster satsar nu företaget allt på en stor expansion i USA.
– Vi är fast beslutna om att USA ska vara vår överlägset största marknad inom tre år, säger David Sandström.

"Ingen diskussion om Gasklockan"
Bostadsutvecklaren Oscar Properties räknar med att bygga Gasklockan, men Staffan Lorentz som är Stockholms stads projektledare för exploateringen av Norra Djurgårdsstaden avfärdar uppgifterna. Enligt staden hävdes avtalet om den stora byggrätten med över 300 lägenheter när Oscar Properties inte betalade i tid för tre månader sedan.
– Det förekommer ingen diskussion mellan Oscar Properties och staden om att de ändå skulle få köpa marken, säger Staffan Lorentz till SvD.

Platsannonser