Finans Nyhet

Hemnet-grundaren: ”Om mäklarbranschen bestämmer sig blir aktierna värdelösa”

Taggar i artikeln

Hemnet
"Om mäklarna kommer överens och säger att: nu har vi ett privat bolag här som tjänar mycket pengar på oss – vi ska göra det här själva. Då är det ingenting som hindrar att mäklarna startar ett Hemnet 2.0. Och om alla lägger sina annonser i Hemnet 2.0 då blir det första Hemnet helt värdelöst.," säger Hemnets grundare Bengt Bjartorp.
Publicerad
Uppdaterad

Hemnet värderas till cirka 16 miljarder kronor efter förmiddagens kursrusning. Grundaren Bengt Bjartorp fick 15 000 kronor för sin idé.

Annelie Östlund

Bostadssajten Hemnets aktie handlas upp kraftigt timmarna efter noteringen.  Teckningskursen 115 kronor har investerarna lämnat bakom sig för länge sedan. Vid lunchtid ligger kursen runt 164 kronor vilket värderar bolaget till närmare 16 miljarder.  

I Portugal sitter samtidigt en man som följer noteringen med intresse. Det är Bengt Bjartorp – tidigare fastighetsmäklare, numera pensionär och mannen som kan hållas ansvarig för att tusentals människor trillar dit varje år och blir Hemnet-knarkare.

Men trots att Bjartorp grundade Hemnet, har han inte tjänat ett öre på bostadssajten.

Annons

– Jag hade ju haft utgifter på ungefär 15 000 kronor, och det var vad jag fick som en ”finders fee”.

Det började några år före millennieskiftet med att Bengt Bjartorp inte kunde komma över sin irritation över tidningarnas höga annonspriser.

– Tidningarna tjänade ju grymma pengar på mäklarnas bostadsannonser, samtidigt som de sålde mycket tidningar tack vare att mäklarna hade bostadsannonser i dem. Då tänkte jag att om vi har ett så intressant varulager, så ska vi och inte tidningarna tjäna pengar på det. I alla fall ska vi mäklare inte betala så mycket pengar för annonserna, säger han till Realtid.

Annons

Samtidigt hade internet blivit en kanal att räkna med. Så Bengt Bjartorp bildade bolaget Hemnet Sverige AB – namnet var en hopslagning av ”Hem på nätet” – och berättade om sin idé på Mäklarsamfundets kongress 1998.

– Tanken med Hemnet var att hela mäklarsverige skulle kontrollera och äga sajten. Jag överlät bolaget till Mäklarsamfundet för 15 000 kronor. De i sin tur överlät 25 procent vardera till Fastighetsmäklarförbundet, Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling. Därmed var i princip hela mäklarsverige indirekt ägare i Hemnet – antingen via den organisation man tillhörde eller via sin arbetsgivare. 

Samtidigt behövdes pengar för att utveckla sajten.

Annons

– Vi behövde en partner. Och det blev DN. Det var väldigt bra, för om DN inte kommit med oss och DN Bostad hade förlorat hela bostadsmarknaden, då hade vi fått en väldigt giftig och kapitalstark motståndare.

Dagens Nyheter var tillsammans med Göteborgs-Posten delägare i bostadssajten fram till november 2011 då de ursprungliga ägarna köpte tillbaka aktieposten för 70 miljoner kronor.

– Jag kan tänka mig att DN sitter och ångrar den affären idag, säger Bengt Bjartorp.

Ytterligare några år senare gjorde Mäklarsverige en exit. 2016 blev det amerikanska riskkapitalbolaget General Atlantic tillsammans med de svenska entreprenörerna Pierre Siri och Henrik Persson huvudägare i Hemnet. Affären värderade bostadssajten till 2 miljarder kronor. De gamla ägarna Mäklarsamfundet och Fastighetsmäklarförbundet blev kvar med minoritetsposter medan Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling sålde hela sitt innehav.

Och idag, några timmar efter börsnoteringen, värderas alltså Hemnet till cirka 16 miljarder kronor.

Samtidigt varnar Bengt Bjartorp för att aktien snabbt kan bli värdelös – om mäklarna går samman och gör om reptricket från 1998.

– Om mäklarna kommer överens och säger att: nu har vi ett privat bolag här som tjänar mycket pengar på oss – vi ska göra det här själva. Då är det ingenting som hindrar att mäklarna startar ett Hemnet 2.0. Och om alla lägger sina annonser i Hemnet 2.0 då blir det första Hemnet helt värdelöst. 

Annons