Annons

Annons

Trevlig Midsommar!

Trappa_yacht_Dubai.jpg

En trappa på insidan av superyachten Dubai, placerad på fjärde plats på topplistan över världens mest exklusiva lyxyachter.

Världens 10 största och mest exklusiva lyxyachter

Som en försmak inför sommarens båtliv listar Realtid.se lyxfartygen – superyachterna – du aldrig kommer kunna köpa. Men just därför vill se.

Sommarvärmen är här. Och en av de känslor som då väcks till liv handlar om sjöliv och båtar. Enkelt uttryckt finns det båtar, stora båtar som kräver skepparexamen, därpå yachter och så något riktigt exklusivt därutöver: superyachter.

MER LÄSNING; Bildspelet till nedanstående artikel finns här.

10. Sailing Yacht A
Listans enda motorseglare. 143 meter lång. Byggd av tyska varvet Nobiskrug 2017. Designad av Philippe Starck. Marschfart 16 knop. Toppfart 21 knop. Beställd av den ryska affärsmannen Andrej Melnichenko.    

Annons

Annons

9. El Mahrousa
Veteranen i sällskapet. 146 meter lång. toppfart 16 knop. Ursprungligen byggd 1865 av Samuda Bros i London. Beställd av den ottomanska guvernören i Egypten, Khedive Ismail. Spelade en huvudroll vid invigningen av Suezkanalen. Senast restaurerad 1987 och 1992. Tas numera hand av den egyptiska marinen som registrerat henne som utbildningsfartyg.

8. Prince Abdulaziz
Beställd och byggd 1984 av danska Helsingor Vaerft. Tjänstgör som den kungliga yachten för Saudiarabiens kung Abdullah, som ärvde henne av kung Fahd. Uppges ha kostat 184 miljoner dollar, en enorm summa på den tiden.147 meter lång, med en marschfart på 18 knop och en toppfart på 22 knop. Innehåller ett fullt utrustat sjukhus, en moske och biograf. Rykten förtäljer att den medför luftvärnsmissiler och ett övervakningssystem riktat nedåt, under vattenlinjen.

7. Topaz
Byggd 2011–2012 på det tyska yachtvarvet Lürssen. Ytterst lite är känt om fartyget, annat än längden 147,2 meter och att hon är den tredje största yachten som byggts på det tyska varvet. Ägs av en medlem av toppskiktet i Förenade arabemiraten, men är cayman-flaggad.

6. Al Said
Byggd 2008 också hon på det tyska varvet Lurssen i Bremen. 22 knops marschfart med en toppfart på 25 knop. 155 meter lång. Kan härbärgera upp till 154 besättningsmedlemmar för att säkra att de 70 gästerna ombord får maximal komfort. Oman-flaggad.

5. Dilbar
Lurssen-byggda 156 meter långa Dilbar är mätt till antalet bruttonton (15 917) världens största yacht. Levererades till sin ägare i medelhavet sommaren 2016, där hon innehar flera yachtrekord, däribland största svimmingpool ombord. (Dilbars pool rymmer 180 kubikmeter vatten).

4. Dubai
Färdigställd 2006 av Platinum yachts, och är med sina 162 meter en av världens största privatägda yachter. Hon började konstrueras 10 år dessförinnan, för prins Jefri Bolkiah av Brunei, som ett gemensamt projekt mellan skeppsvarvev Blohm + Voss och Lurssen. 2001 togs skrovet över av Platinum yachts, och fortsatte byggas åt  shejk Mohammed Rashid al-Maktoum. Projektet bytte då också namn från Platinum, Panhandle och Golden Star till Dubai. Hon kan medföra en helikopter som väger 9,5 ton och två 10 meter långa tenderbåtar. Vid marschfarten 25 knop har hon en räckvidd på 7 400 sjömil, och erbjuder generöst med utrymme för de 24 gäster hon är designad för. Bland fartygets specialiteter återfinns ett inbyggt båthus för ägarens ubåt.

3. Eclipse
Färdigbyggd 2010 på skeppsvarvet Blom + Voss i Hamburg och är med sina 164 meter världens nästa största superyacht. De mesta av detaljerna kring Eclipses specifikationer och inredning är okänt, men hon tros kunna ta emot 36 gäster i 18 hytter och medföra en besättning på 70 personer. Marschfarten är 22 knop och toppfarten 25 knop. Ägaren är den inte helt okända ryska miljardären Roman Abramovich, som också äger det engelska fotbollslaget Chelsea. 
 
Ombord tros bland annat finnas en ubåt som kan ta tre personer, två pooler, varav en är 16 meter lång och har ett justerbart djup vilket gör att poolen kan förvandlas till ett dansgolv. Hon har också en eldstad ute på däck samt sex tenderbåtar och plats för inte mindre än tre helikoptrar.

2. Fulk Al Salamah
Fulk Al Salamah är 164 meter lång, byggd år 2016 av Mariotti Yachts i hamnstaden Genua i italien.

1. Azzam.
Azzam är med sina 180,5 meter världens största superyacht, byggd av tyska Lurssen, det världsledande tyska skeppsvarvet som konstruerar och bygger stora superyachter. Trots längden och storleken kan fartyget med sina två vattenjetmotorer av gasturbintyp uppnå en toppfart på över 31,5 knop.

Inte mycket är känt om hennes detaljer, men hon ryktas ha byggts för en medlem i kungahuset i Abu Dhabai, som är huvudstaden i Förenade Arabemiraten och i emiratet Abu Dhabi, det största av de sju emirat som utgör Förenade Arabemiraten.

Källor: Superyacht.com och Superyachtworld.

Läs allt om:

Annons

Annons

Bildspel Realtid Helg testar racingkurs

Realtid Helgs John Bark drabbas av tävlingsinstinkt under racingkursen Formel Bil steg 1 på Linköpings Motorstadium. Missa inte hans bilder från en fartfylld dag!
Under förmiddagen drillas vi av instruktörerna KG och Jonas.
Enkelt i klassrummet när KG förklarar. Som bortblåst i bilen på banan!
Rödvit kajak på hjul. Garanterat snabbpaddlad!
Känns bättre med overallerna på. Nu ser vi i alla fall ut som proffs!
Uppställning team-vis vid respektiva bil. Jag tillhör gröna stallet.
Än är inte lektionen över! Det är mycket man ska komma ihåg innan man tar plats i formelbilens sittbrunn.
En vänskaplig selfie innan striden om hundradelar och noslängder tar vid.
Ingen vanlig Volvo. Ingen dussinförare heller; KG visar vägen.
Ledarbilen har lämnat banan. Nu ökar farten. Och adrenalinet!
En bil man ofta ser baken på: Ariel Atom 3.5.
Varmt! Man sitter granne med svansmotorn. Och trångt. Det är inte sittkomforten som säljer in det här konceptet.
Till skillnad från Formelbilarna är Ariel Atom reggad för vanlig landsväg.
Om någon snurrat eller hamnat utanför banan får Volvon rycka ut.
Nervositeten börjar släppa, förmiddagens teorilektion kommer (hjälpligt) tillbaka.
The Arial är ett spjut. Låter bra också.
Sitter sexpunktsbältet tillräckligt tajt? Det är svårt för föraren att manövrera i sittbrunnen. Teamen hjälper varandra att komma i och ur.
”Gröna teamet” på väg in till förarbyte.
Glöm högerregeln! Disciplinen är hård, ingen släpps ut på banan när lopp pågår.
Greppet är väldigt bra. Tills det börjar regna …
Nu djävlar ska det tävlas!
Arialen vaktar så att ingen tjuvstartar.
Många hjälmar har GoPro-fästen. Det blir säkert livligt refererad filmvisning i många hem senare på kvällen …
Bilarna är inte bara snygga och snabba. Det är extremt kul att köra också! Och lärorikt.
Sa de 200 knyck? Känns som 250! Minst! Särskilt när kurvan närmar sig.
Tyvärr blev det ingen prispall för mig. Men jag skämde inte ut mig. Och jag körde inte av banan. Av: John Bark

Helgens poddar

Annons

Annons

Annons

Annons