Heimstadens ägare överväger försäljningar för att minska skuld

Taggar i artikeln

Alecta Heimstaden Heimstaden Bostad
Ivar Tollefsen. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Finansieringskrisen som uppslukar Sveriges fastighetssektor får miljardärsgrundaren av Heimstaden Bostad AB att överväga att sälja en del av sin andel i bolaget, som äger 160 000 bostäder i nio europeiska länder.

Realtid.se

I sin första stora intervju med engelskspråkig press på ett decennium sa Ivar Tollefsen till Bloomberg att försäljningen kan komma i form av aktier som ägs av Heimstaden AB, ett fastighetsbolag som han äger genom ett bolag som heter Fredensborg AS.

Gruppen, som har en andel på 38 procent i Heimstaden Bostad, en av Europas största hyresvärdar, sålde senast några av sina aktier i mars och tog in cirka 306 miljoner dollar från befintliga ägare och den Storbritannien-baserade Greater Manchester Pension Fund.

Den här gången, säger den 62-årige norrmannen, ”kommer köparna med största sannolikhet vara institutioner med en långsiktig strategi att investera i europeiska bostadsfastigheter.”

Annons

Heimstaden Bostad har förbundit sig att sälja fastigheter för 20 miljarder svenska kronor (1,8 miljarder dollar) före utgången av 2025.

Även om tillgångsförsäljningen inte i första hand handlar om nedbringande av belåning, kommer det att  ha ”positiv spridning av kreditvärden”, såsom företagets belåningsgrad och räntetäckningsgrad, ”samtidigt som de minskar beroendet av refinansiering av framtida skulder”, sa Tollufsen till Bloomberg.

Tollefsens imperium som det finns idag kom till 2013, efter att den tyska banken som hade finansierat hans fastigheter gick i likvidation. ”Vi ville ta ut refinansieringsrisken tidigt”, sa han och förklarade varför han bestämde sig för att samarbeta med pensionsföretagen från Ericsson AB och Sandvik AB tillsammans med Alecta, Sveriges största pensionsfond, i ett nytt projekt. Tillsammans blev de fyra de första aktieägarna i det Malmöbaserade samriskföretaget Heimstaden Bostad.

Annons

Sedan dess har Heimstaden Bostad haft en snabb tillväxt och Tollefsen har blivit en av Norges rikaste människor, och skapat sig en förmögenhet som uppskattas vara värd cirka 20 miljarder norska kronor (1,8 miljarder dollar) 2023, enligt den norska finanstidningen Kapital. Alecta har investerat totalt cirka 4,5 miljarder dollar i koncernen, dess största enskilda innehav.

Tollefsen är optimistisk om utsikterna för bostadsfastighetsmarknaderna när städerna fortsätter att expandera och köpkraften ökar. ”Bostäder kommer att vara efterfrågade för alltid och de mest attraktiva bostadstillgångarna idag ser väldigt lika ut som de gjorde för 100 år sedan”, sa han.

Detta står i kontrast, tillade han, till den kommersiella fastighetssektorn. Det hörnet av marknaden ”kan med tiden decimeras av digitalisering och kräver betydande löpande capex för att behålla sin relevans”, sa han.

Annons

Annons