Finans Nyhet

Hedgefond-svensk i USA erkänner insiderbrott

Publicerad

Analytikern Jon Horvath på hedgefondbolaget SAC erkände under fredagen sina brott för en domare i en domstol i New York och riskerar nu upp till 45 års fängelse samt utvisning.

Det skriver nyhetsbyrån Bloomberg. Horvath är enligt nyhetsbyrån svensk medborgare och här är den text som han under fredagen läste upp i domstolen:

”Jag var del av en grupp analytiker som kom överens om att erhålla och dela information om börsnoterade bolag. En del av informationen jag fick var betydelsefull, ej offentliggjord information som jag visste kom från anställda på börsbolag, och jag visste att de inte fick ge eller dela informationen med utomstående. Vid varje tillfälle delgav jag informationen till portföljförvaltaren jag jobbade för, och vi genomförde affärer i aktierna baserat på informationen.”

Mer specifikt så erkände sig Horvath i juridiska termer skyldig till två fall av värdepappersbedrägeri och ett fall av förberedelse till värdepappersbedrägeri. Domaren i målet uppges nu ha satt 31 mars 2013 som preliminärt datum för Horvaths dom och uppger för nyhetsbyrån att Horvath riskerar upp till 45 års fängelse samt utvisning från USA.

Annons

Horvaths försvarsadvokat i målet är Steve Peikin vid advokatbyrån Sullivan & Cromwell i New York. Realtid.se fick under fredagskvällen tag på en medarbetare på byrån som skulle be honom höra av sig. Hon bekräftade att han företräder Horvath i målet.

Avgörande för Horvaths frivilliga erkännande kan ha varit att han stod inför en rättegång i målet den 29 oktober 2012 som han åtalats inför tillsammans med två portföljförvaltare. Horvaths advokat Steve Peikin försökte tidigare nu i september 2012 att senarelägga rättegången till januari 2013 på grund av nya bevis som åklagarna inkommit med, men domaren avslog Peikins begäran.

Realtid.se har sökt hedgefondbolaget SAC för kommentarer. Enligt Bloomberg har SAC gjort följande utlåtande om Horvath efter hans erkännande i domstolen:

Annons

”Fram tills idag (fredag, den 28 september 2012) har Horvath sagt att han inte brutit mot lagen och vi gav honom förmånen att betraktas som oskyldig. Vi är besvikna och arga över att nu ha fått höra att Horvath medgett att han brutit mot lagen och SAC:s regler förbjuder insiderhandel. Vi antar att våra anställda har integritet samt följer reglerna, lagen och dess anda.”

Bloomberg understryker att varken SAC eller Steve Cohen har anklagats för något.

Enligt nyhetsbyrån är Horvath 42 år och bor i San Francisco men är svensk medborgare och uppges ha jobbat som analytiker med inriktning på aktier i teknologibolag på amerikanska hedgefondbolaget SAC Capital Advisors under perioden 2006-2011. Bolaget har ett totalt förvaltat kapital på 14 miljarder dollar och har grundats av Steve Cohen som är världens 106:e rikaste person med en förmögenhet på 8-9 miljarder dollar enligt Forbes.

Annons

Horvath har erkänt att han hade insiderinformation som han berättade om för den portföljförvaltare han jobbade för, och förvaltaren gjorde i sin tur affärer baserat på informationen. Bland de bolag som Horvath fick insiderinformation om fanns datortillverkaren Dell och grafikprocessortillverkaren Nvidia. Enligt Bloomberg fick han insiderinformation från insiderpersoner inom Dell i augusti 2008 och från insiderpersoner inom Nvidia i maj 2009.

Nu uppges Horvath samarbeta med brottsundersökningen och kan komma att vittna emot andra i målet skriver Bloomberg.

Bara för några dagar sedan framkom enligt nyhetsbyrån att förvaltaren Michael Steinberg (som tidigare var Horvaths närmaste chef på SAC) är misstänkt men ännu ej åtalad i den stora insiderhärvan i USA kopplad till aktier i teknologibolag. I härvan bedöms olika personer ha tillskansat sig 62 miljoner dollar genom insiderhandel. Härvan är nu uppe i 70 personer som sedan augusti 2009 erkänt sig skyldiga eller dömts för otillåten insiderhandel. Horvath nämnde under fredagen inte Steinberg vid namn.

Steinberg arbetade på den SAC-kopplade enheten Sigma Capital Management och är enligt Bloomberg den femte personen på Sigma som anses vara inblandad i härvan. Steinbergs inblandning framkom 21 september 2012 enligt ett brev från åklagarna i målet där det stod att fyra ytterligare misstänkta tillkommit varav en uppgavs vara den portföljförvaltare som Horvath jobbade för på SAC. Steinbergs namn var överstruket men enligt Bloomberg har källor bekräftat för nyhetsbyrån att det var Steinberg.

28 augusti 2012 registrerades reviderade åtalspunkter mot Horvath angående ett ytterligare fall av misstänkt insiderhandel i Nvidia. Enligt Bloomberg uppges det därutöver finnas bevis för att Horvath är inblandad i insiderhandel i ytterligare elva aktier såsom AMD, Taiwan Semiconductor Manufacturing, Texas Instrument, Intel och Western Digital.

Bloomberg skriver att det är New York-åklagaren Preet Bharara som som driver målet mot de misstänka i insiderhärvan med assistans från amerikanska federala polismyndigheten FBI. Bharara har kallat härvan för ”en kriminell klubb” av hedgefondförvaltare, medarbetare och insiderpersoner på börsbolag som tjänat miljontals dollar på olagliga tips om Dell och Nvidia under perioden 2007-2009. I den rättegång som Horvath skulle delta i som åtalad den 29 oktober, ansåg Bharara att Horvath var en av personerna i klubben.

Bhararas största skalp hittills är hedgefondförvaltaren Raj Rajaratnam (grundare av hedgefondbolaget Galleon Group) som på grund av sin roll i härvan dömdes under 2011 till elva års fängelse och över 150 miljoner dollar i böter. Amerikanska investmentbanken Goldman Sachs före detta styrelseledamot Rajat Gupta dömdes skyldig i härvan i juni 2012 och ska få sin dom i oktober 2012 men väntas överklaga.

Nyhetsbyrån skriver att Horvath med flera personer åtalades i januari 2012 och att fem personer hittills erkänt sig skyldiga och samarbetar med utredningen. Amerikanska finansinspektionen SEC har en text på sin hemsida daterad 19 januari 2012 som verkar handla om åtalet mot Horvath med flera.

Horvaths advokat Steve Peikin beskrivs på Sullivan & Cromwells hemsida. Där står det att han jobbar på advokatbyråns avdelning ”Criminal Defense and Investigations Group” med inriktning på ”white-collar criminal defense, regulatory enforcement, and internal investigations”.

SAC är inte med på listan över världens största hedgefondbolag (mätt som förvaltat kapital), men däremot på en tiondeplats över de hedgefondbolag som har gjort störst total nettovinst sedan respektive bolag startades. Steve Cohen startade SAC år 1992 och enligt listan har SAC sedan dess gjort en nettovinst på över 12 miljarder dollar.

Domare i målet mot Horvath är Richard Sullivan och en fråga är om Horvath kommer att få ett lägre straff än han annars skulle ha fått genom att frivilligt erkänna sig skyldig och att han kan komma att vittna mot andra i härvan. Wall Street Journal har dock skrivit i ett blogginlägg från augusti 2009 efter ett besök på en rättegång där Sullivan var domare, att Sullivan kan vara ”ovänlig mot brottslingar, även om de erkänner sig skyldiga och samarbetar för att underlätta åtal mot andra”. Den gången gällde det Frank DiPascali som var involverad i Madoff-härvan och riskerade upp till 125 års fängelse, men erkände sig skyldig och var ett möjligt nyckelvittne i härvan. Sullivan vägrade låta DiPascali gå fri och skickade honom direkt i fängelse trots invändningar från både DiPascalis försvarsadvokater och även åklagarna.

Forbes har därefter skrivit i september 2011 att DiPascali senare släpptes fri i juni 2010 mot en borgenssumma på 5 miljoner dollar och ännu inte hade fått sin slutgiltiga dom.

Horvaths tidigare arbetsgivare Steve Cohen är i dagsläget 56 år (född 1956) och uppvuxen i New York. I unga år spelade Cohen poker vilket enligt honom själv hjälpte honom bedöma risker. En bekant hjälpte Cohen att öppna ett aktiedepåkonto med 1.000 dollar av hans pengar som skulle gå till skolan. Cohen utexaminerades som ekonom vid Wharton-universitetet och fick därefter sitt första jobb på aktiemäklarfirman Gruntal & Co i slutet av 70-talet när han var drygt 20 år gammal.

Cohen var inledningsvis juniorhandlare vid firmans avdelning för optionsarbitrage, och under sin första arbetsdag gjorde han en tradingvinst på 8.000 dollar. När han senare blivit varm i kläderna tjänade han 100.000 dollar om dagen åt firman. En bit in på 80-talet befordrades Cohen till chef för sin egen tradingenhet hos Gruntal & Co med sex handlare och ett förvaltat kapital på 75 miljoner dollar och där jobbade han kvar till starten av SAC i början på 90-talet med ett startkapital på 20 miljoner dollar ur sin egen ficka.

En av Cohens strategier uppges ha varit att upprätta goda relationer med aktiemäklare genom att köpa på sig stora aktieposter av befintliga aktier i utvalda bolag när sådana poster blivit till salu i så kallade ”secondary offerings”, vilket aktiemäklare normalt får god ersättning för att placera ut på investerare. Wall Street Journal och Time har skrivit om att Cohen från början bara gjorde väldigt snabba affärer i sin trading, men med åren i allt högre utsträckning äger aktier under längre tidsperioder.

Annons