Vinnare och förlorare på bostadsrättsmarknaden 2018 – 2023

Taggar i artikeln

Bostadsmarknad
Publicerad
Uppdaterad

Det senaste året har bostadsmarknaden präglats av svag efterfrågan och avvaktande konsumenter. Ny statistik sammanställd av Fastighetsbyrån visar att priserna på bostadsrätter sjunkit i alla län på 12 månader och i snitt 4 procent på riksnivå. På fem års sikt har priserna dock stigit i alla län, i snitt 18 procent. Men det är tydliga skillnader i prisutveckling mellan olika län och kommuner.

Realtid.se

På fem år har priserna i Jämtland ökat mest med i genomsnitt 28 procent, medan priserna i Gävleborg endast ökat med 5 procent. På kommunnivå är Säter den stora vinnaren med en ökning på hela 167 procent på fem år

Fastighetsbyrån har, med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik, sammanställt hur priserna på bostadsrätter i Sverige utvecklats på ett och fem år. Bostadsrättspriserna på fem år har ökat med 18 procent på riksnivå, där ökningen skiljer sig åt en hel del mellan de olika länen. På ett år har priserna på bostadsrätter backat med 4 procent.

På länsnivå står Jämtland för den starkaste prisökningen procentuellt sett, med 28 procent på fem år. Tvåa på listan kommer Blekinge län med en ökning på 27 procent. Svagast utveckling under samma period har det varit i Gävleborgs län med 5 procent.

Annons

På ett års sikt har samtliga län haft en negativ prisutveckling på bostadsrätter. I Jämtland har priserna varit i stort sett oförändrade, medan de sjunkit med 16 procent i Örebro län.

Bland landets kommuner har bostadsrätter i Säter i Dalarna ökat med hela 167 procent på fem år. Tvåa på listan är Åstorp, Skåne, med en ökning på 149 procent, och på tredjeplats återfinns Sunne i Värmland med 129 procent. I botten hamnar Eksjö i Jönköpings län där priserna istället sjunkit med 30 procent under samma period.

För prisökningar på ett års sikt hamnar Säffle i Värmlands län i toppen med en genomsnittlig ökning på hela 103 procent, följt av Åstorp med 65 procent och Sunne med 56 procent. Svagast utveckling har det varit i Vadstena där priserna sjunkit med 52 procent.

Annons

Annons