Här är mest köpta och sålda aktierna hos Avanza och Nordnet

Taggar i artikeln

Avanza Nordnet
Färsk statistik visar vilka aktier som köptes och såldes mest hos Avanza och Nordnet.
Publicerad
Uppdaterad

Investor, Tesla, Hexatronic, Ericsson och Tele2 ligger på både Avanzas och Nordnets topplista över mest köpta aktier i januari. Det visar färsk statistik.

Finwire

Nätmäklaren Avanzas kunder inledde året med tydliga nettoköp under januari då marknaden stigit närmare 9 procent under månaden. Det framgår av ett pressmeddelande.

Privatsparare genomförde 303 800 affärer per dag i januari vilket är en minskning med 35 procent jämfört med samma period föregående år.

–Vi har inlett det nya börsåret i positiv anda precis som den mytomspunna januarieffekten brukar göra gällande. Faktum är att börsen stigit i januari under 7 av de senaste 10 åren. Optimisten hoppas att fjolårets orosmoln kan mojna eller till och med bli årets medvind, säger Avanzas Nicklas Andersson.

Annons

Sjunkande inflation i USA tillsammans med sjunkande långräntor har lett till en stark återhämtning för förra årets förlorare på aktiemarknaden. Tekniktunga Nasdaq-indexet som föll 24 procent ifjol har stigit med över 11 procent under januari. I Sverige har istället fastighetssektorn återhämtat sig.

De mest köpta aktierna under månaden var Tesla, Ericsson och Hexatronic.

Tesla har utvecklats kraftigt positivt under månaden efter det sämsta enskilda året på börsen för bolaget ifjol sedan noteringen 2010. Aktien har attraherat 9 procent fler ägare hos Avanza under månaden och är nu den tionde mest ägda aktien totalt sett på Avanzas plattform.

Annons
Mest köptaMest sålda
TeslaH&M
EricssonEvolution
HexatronicSSAB B
Tele2SSAB A
SEB ASinch
Investor BAvanza
Astra ZenecaSAAB B
Handelsbanken AScandic Hotels
TruecallerSecuritas
NordeaAlphabet C

Tabellen visar mest köpta och sålda hos Avanza.

Nätmäklaren Nordnets kunder köpte Tesla och sålde H&M under den starka uppgången i januari.

–Många var nog var lite oförberedda på det här rallyt, och var därmed inte positionerade för det utan satt med kontanta medel vid sidan av, säger Frida Bratt i ett pressmeddelande.

Annons

Tesla var den mest köpta aktien på hela Nordnets plattform i januari och antalet ägare har ökat med 10 procent bara i år. Om man endast fokuserar på svenska sparare var Tesla den tredje mest nettoköpta aktien.

Gällande H&M skriver Bratt att bolagets senaste kvartalsrapport togs emot svagt där bland annat marginalerna var en besvikelse. Aktien är däremot fortfarande den fjärde mest ägda bland Nordnets svenska kunder.

Mest köptaMest sålda
InvestorH&M
SBBEvolution
TeslaScandic Hotels
HexatronicSKF
Tele2Netflix
SinchAlibaba
EricssonEnergy Save
IntrumPexip
TeliaBambuser
KinnevikNEL

Tabellen visar mest köpta och sålda hos Nordnet.

Annons