Finans Nyhet

Handelskriget skapar stor börsoro

Publicerad

Börserna i Asien faller, börsexperter varnar för stora börsfall och Synsams börsintroduktion skjuts på framtiden. Allt på grund av det upptrappade handelskriget mellan USA och Kina. Det framgår av måndagens morgonsvep.

Varning för långvarig effekt av handelskriget
– Det var länge sedan jag var så här pessimistisk. Jag utesluter inte att Stockholmsbörsen kan falla 30 procent fram till nyår, säger Aktiespararnas chefsanalytiker Peter Malmqvist till Svenska Dagbladet.
Den stora orsaken är det upptrappade handelskriget mellan USA och Kina. Brexit gör inte saken bättre.
Danske Banks strateg Maria Landeborn varnar för en nedgång på ytterligare 5-10 procent i sommar – efter ett fall på tio procent i maj för Stockholmsbörsens OMXS30-index. 

Morgan Stanley: Recession inom nio månader
Om Donald Trump genomför de 25-procentiga tullarna på Kinaimport och Kina slår tillbaka – då faller världsekonomin troligen in i en recession inom nio månader. Det förutspår Morgan Stanleys chefsekonom Chetan Ahya, skriver Bloomberg.

Handelskriget stoppar Synsams börsnotering
Riskkapitalbolaget CVC har beslutat att skjuta upp börsnoteringen av Synsam, skriver Dagens Industri. Den 1 maj var planen att gå in på börsen före sommaren. Men på grund av den stora börsnedgången i maj och det upptrappade handelskriget USA-Kina väljer nu riskkapitalbolaget att skjuta på börsintroduktionen, som skulle ha varit den största på två år.

Annons

Mest ned i Asien
Asiensbörserna öppnade mestadels på rött. Oron över handeslkriget fortsätter att sätta sordin på börshumöret. Samtidigt har starkare makrosiffror än väntat kommit in på morgonen. Caixin industri-PMI för maj hamanade på 50,2 mot analytiernas samlade förväntningar på 50,0.

  • Nikkei: -1,2%
  • Shanghai: -0,7%
  • Shenzhen: -0,5%
  • Kospi: +0,7%

Nationalekonom varnar för gig-ekonomin
Nästan en fjärdedel av arbetskraften i USA arbetar som vikarie eller frilans, i projekt, deltid eller via eget företag – vad som kallas för gig. 
Nationalekonomen Robert Reich skriver i en krönika i The Guardian att gig-ekonomin innebär otrygga anställningsvillkor. Därför bör de osäkra jobben regleras hårdare.
”En nedgång i efterfrågan, nya konsumtionsvanor eller en skada eller sjukdom kan leda till att framtida löner försvinner”.
Reich var arbetsmarknadsminister i Bill Clintons regering 1993-1997.

Tele2 säljer i Kroatien
Tele2 säljer sin kroatiska verksamhet för 220 miljoner euro, motsvarande 2,3 miljarder kronor. Transaktionen väntas ske före årsslutet och måste godkännas av regulatoriska myndigheter.

Annons

LHV Pank köper Danskes estniska lån
Estniska LHV Pank köper Danske Banks låneverksamhet i Estland. Danske Bank slängdes i vintras ut från landet av Estlands finansinspektion efter den stora penningtvättsskandalen.

Areim-ägda Ecodatacenter går ihop med Fortlax
Ecodatacenter förvärvar aktierna i datacenterföretaget Fortlax. Dessutom sker en aktieväxling. Ambitionen enligt Ecodatacenter är att skapa en nordisk jätte och att konsolidera den nordiska datorcentermarknaden.

Annons