Magdalena Wahlqvist Alveskog, vd för Handelsbanken Fonder. Foto: Privat och TT
Magdalena Wahlqvist Alveskog, vd för Handelsbanken Fonder. Foto: Privat och TT
Fonder

Handelsbankens miljöfond får internationellt pris

Handelsbankens fond "Hållbar Energi", utses till bästa globala aktiefond ur ett klimatperspektiv av internationella organisationen CDP. Prisutdelningen sker i regi av EIB.

Uppdaterad 2021-03-02
Publicerad 2021-03-02

Bland cirka 20 000 utvärderade fonder prisas tjugo aktiefonder för sitt hållbarhetsarbete av CDP – en internationell, ideell organisation och klimatforskningsinstitut. En av dessa fonder är Handelsbankens fond ”Hållbar Energi” som förvaltas av Patric Lindqvist.

Evenemanget – CDP Europe Awards – arrangeras av Europeiska investeringsbanken, EIB, som under tisdagen kommer att sända ett panelsamtal med bland andra Angela Merkel, EU:s finanskommissionär Mairead McGuinness och Magdalena Wahlqvist Alveskog, vd för Handelsbanken Fonder.

– Som jag förstår det står de utvärderade fonderna för ungefär 30 procent av världens fondkapital och vår fond är den enda i Norden som får pris, säger Magdalena Wahlqvist Alveskog till Realtid.

Fonden ”Hållbar Energi” får fem ”löv” av fem möjliga i Climetrics ranking, med motiveringen att den är ”väl positionerad i övergången till en koldioxidsnål, vattensäker och avskogningsfri ekonomi".

Stora innehav är bland annat norska Ørsted, danska Vestas wind och spanska Siemens Gamesa Renewable Energy. Bland innehaven finns också en hel del asiatiska bolag som Taiwan Semiconductor Manufacturing och kinesiska China Longyuan Power Group.

– Fonden investerar i bolag som fokuserar på effektivare energianvändning, alternativa energikällor och miljöteknik. Den investerar också i bolag som sysslar med återvinning vilket innebär en effektivare användning av energi, säger Magdalena Wahlqvist Alveskog och fortsätter:

– Det är en ganska bred fond med målet att få ned utsläpp av växthusgaser samtidigt som vi säkrar framtidens energiförsörjning. Sannolikt kommer vi att behöva ännu mer energi framöver.

I likhet med övriga svenska storbankers fondbolag har Handelsbanken Fonder också en övergripande strategi att minska det fossila inslaget i samtliga fonder.  

– Bolag som sysslar med kolutvinning exkluderade vi redan 2015. Sedan har vi fortsatt i den riktningen och i dagsläget har alla våra fonder, utom några fonder i Norge, en restriktiv hållning även till olja och gas.

Samtidigt anser Magdalena Wahlqvist Alveskog att det finns anledning att stötta så kallade ”omställningsbolag” – energibolag som håller på att ställa om till hållbar energi.

– Där kräver vi att max 50 procent av omsättningen får komma ifrån fossila bränslen. Sedan vill vi att de ska ha en väldigt tydlig och ambitiös plan för omställningen. 

Platsannonser

Logga in