Carina Åkerström, vd och koncernchef Handelsbanken.
Carina Åkerström, vd och koncernchef Handelsbanken. Foto: TT
Bank

Handelsbanken kallar till extra bolagsstämma och föreslår extrautdelning

Handelsbankens styrelse föreslår en extrautdelning av aktier i Industrivärden motsvarande ett värde idag om drygt 8,7 miljarder kronor, eller 4,42 kronor per aktie i Handelsbanken. 

Publicerad 2021-09-21

Som en följd av bankens goda kapitalsituation har Handelsbankens styrelse beslutat att kalla till en extra bolagsstämma och föreslå en extrautdelning. Det framgår av ett pressmeddelande.

Utdelningen avses bestå av cirka 30,5 miljoner A-aktier i Industrivärden, motsvarande idag drygt 8,7 miljarder kronor eller 4,42 kronor per aktie, baserat på stängningskursen i Industrivärden A den 20 september 2021. Aktierna förvaltas idag av Handelsbankens Pensionsstiftelse, men föreslås förvärvas av Svenska Handelsbanken innan de delas ut till aktieägarna.

Genom utdelning i form av aktier minskar bankens exponering mot aktier i pensionsförvaltningen vilket ökar den långsiktiga stabiliteten i bankens kapitalisering, enligt Handelsbanken.

Bankens pensionsåtaganden - förmåner och utbetalningar -  gentemot anställda och pensionärer ska inte förändras med anledning av transaktionen.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in