Bank

Handelsbanken: Andel kvinnor på chefsposter över branschsnittet  

Handelsbanken får skarp kritik från stiftelesen Allbright för sitt jämställdhetsarbete. Men Handelsbanken slår ifrån sig – andelen kvinnor på chefsposter i Handelsbanken är klart över snittet för branschen. 

Uppdaterad 2019-10-08
Publicerad 2019-10-08

Stiftelsen Allbrights genomgång av jämställdhet i det svenska näringslivet visar att banksektorn står för årets stora bakslag.

“Andelen chefskvinnor rasar hela fyra procentenheter. Handelsbanken är sämst och har skickat ut närmast alla kvinnor från ledningsgruppen”, skriver Allbright i sin rapport. 

På Handelsbanken är jämställdhet och mångfald en viktig del av kulturen och värdegrunden, enligt presstalesmannen Mats Olsson. 

– Vi har en fördelning mellan könen på chefspositioner runt om i banken som ligger klart över genomsnittet för branschen, säger Mats Olsson. 

Banken har, enligt Olsson, sedan länge så gott som jämn fördelning mellan kvinnor och män på chefsbefattningar och i Sverige är 46 procent av cheferna kvinnor. 

– Sett till hela koncernen finns ytterligare arbete att göra, totalt är 40 procent av cheferna kvinnor, säger Mats Olsson, som tillägger att Handelsbankens styrelse består av sex män och fem kvinnor. 

Platsannonser