Fastigheter

Handeln i Slottsviken Fastighetsaktiebolag återupptagen

Slottsviken Fastighetsaktiebolags aktie rusade med 150 procent i fredagens inledningshandel. "Vi har ingen förklaring till händelsen", säger bolagets vd till Realtid.se.

Uppdaterad 2017-06-16
Publicerad 2017-06-16
Jakob Österberg, vd
och styrelseledamot i
Slottsvikens Fastighetsaktiebolag
Foto: Slottsvikens

Aktietorget beslutade på fredagsmorgonen att stoppa handeln i Slottsvikens Fastighetsaktiebolags A- och B-aktier. Detta på grund av en kraftig kursuppgång på 150 procent i Göteborgsbolagets A-aktie.

– Vi har ingen förklaring till den kraftiga kursrusningen. Skillnaden mellan A- och B-aktien är att A har tio röster och B en röst. Och om man kan köpa tio B-aktier till samma pris för en A-aktie då är det något som inte stämmer, men det är det som skett här, säger bolagets vd Jakob Österberg till Realtid.se.

Vid 12.00 återupptogs dock handeln i aktien.

– Vi kommer att analysera händelsen tillsammans med Aktietorget om vad som driver dessa omotiverade kursrörelsen, säger Jakob Österberg till Realtid.se.

Rör det sig om insiderhandel?

– Vi har inte kännedom om någon insiderhandel.

Har det hänt tidigare?

– Det är första gången i modern tid som bolagets aktie handelsstoppats. Vi har varit noterade sedan 21 november 1997 och var det första bolaget som noterades på Aktietorget, och vad jag känner till är det första gången sedan dess.

Hur ska ni undvika att det här händer igen?

– Eftersom likviditeten i A-akten är kraftigt begränsad så kan vi inte göra så mycket mer än att avnotera det aktieslaget. Om handeln fortsätter att vara oseriös får vi överväga att avnotera A-delen.

Både A-aktien och B-aktien är listade och handlas under symbolen SLOTT A respektive SLOTT B. Handel i aktien sker via handelssystemet INET Nordic.

– Handelsstoppet motiverades av kursrörelserna i A-aktien där likviditeten är begränsad. I B-aktien har vi en likviditetsgarant i form av Remium som ställer köp och säljkurser för att minska skillnaden mellan köp- och säljorder och förbättra likviditeten, säger Jakob Österberg och fortsätter:

– Det har vi inte i A-aktien eftersom den handlas i så liten omfattning att det inte känns motiverat, och när likviditeten är så begränsad så kan det få till följd att kursen sticker både uppåt och neråt. Men kursrörelser på de här nivåerna förvånar mig.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in