Fonder

Han är bästa fondförvaltaren i Norden

Första AP-fonden klättrade från sjunde plats i fjol till andra plats som Nordens bästa fondförvaltare i Extel Equity Research. En av Första AP-fondens förvaltare rankas dessutom som nummer ett på individuell basis.

Uppdaterad 2019-06-07
Publicerad 2019-06-07

Anders Jakobsson på första AP-fonden är nordens bästa individuella fondförvaltare, samtidigt som första AP-fonden rankas som Sveriges bästa och Nordens näst bästa fondförvaltare i Extel Equity Research. Det är prestigefyllt. Prospera är stort i Norden men internationellt är det Extel och Institutionell Investor som gäller bland rankinginstituten. 

– Vi hamnade på första plats i Sverige och på andra plats i Norden. Det är glädjande och kul naturligtvis att få uppskattning av våra motparter, säger Olof Johansson, aktiechef på Första AP-fonden.

Första AP-fonden är organiserad inom sektorer, specialområden. Varje förvaltare har en eller ett par sektorer som de följder.

– Vi har möten hela tiden och åker runt och tittar på bolag och går på konferenser.

Vad är de främsta utmaningarna på fondmarknaden?
– Samma utmaningar som det alltid har varit. Att försäkra sig om att man investerar i rätt bolag, att ha en djup förståelse för olika sektorer, att fokusera på de bolag som har en bra framtid och som också har en värdering som ser tilltalande ut. Men även att undvika minorna. Även om det är glädjande med en bra rating så är det avkastning vi jobbar för.

Varför klättrar ni i rankingen i år?
– Vi har byggt upp det här teamet under fyra-fem års tid och vi har rekryterat duktiga medarbetare. Vi jobbar bra ihop. Vi har väl gjort ett gott intryck under våra möten det här året.

– Det är klart att när vi kommer etta i en ranking så är det mer än en tillfällighet. Då har det klaffat bra hos ett antal av våra motparter. Det är ett teamwork som gör det hela. Det räcker inte med en stjärna utan detta är ett antal personer som står bakom detta.

Olof Johansson pekar på Anders Jakobsson, förvaltare på sektor Utlandet, som rankas som nummer ett i Norden på individuell basis. När Realtid når Anders Jakobson under onsdagseftermiddagen är han på studentfirande men hinner med en snabb kommentar:

– Det är klart att det är trevligt att bli uppmärksammad. Jag är glad för uppmärksamheten, säger han.

Fakta:

Första AP-fonden har ett fondkapital som uppgår till 324 miljarder kronor.

Den genomsnittliga avkastningen de senaste tio åren har varit 7,4 procent.

Platsannonser