Guldterminer når all-time-high 

Taggar i artikeln

Guld
Publicerad
Uppdaterad

Guldet har satt ett nytt rekord på terminsmarknaden, rapporterar CNBC.

Finwire

Priset för leveranser i april steg med 1,5 procent till 2 126,30 dollar per uns på måndagen. Det motsvarar den högsta nivån sedan terminen för guld började handlas 1974.

Två skäl pekas ut att ligga bakom den positiva prisutvecklingen. En av dessa är den geopolitiska faktorn i spåren av att väst konfiskerat ryska valutareserver för 300 miljarder dollar i spåren av invasionen av Ukraina. Detta har fått centralbanker att shoppa metallen i hög grad.

”Man kan föreställa sig mentaliteten i Kina, Saudiarabien och andra länder som säger: ’Vill vi verkligen ha alla våra tillgångar i amerikanska statsobligationer?” säger Peter Boockvar, investeringschef på Bleakley Financial Group.

Annons

Den andra faktorn är att Federal Reserve väntas börja lätta på styrräntan. Detta innebär att obligationer blir mindre lockande och att investerare tittar åt andra håll för placeringar. En expansiv penningpolitik innebär också att dollarn försvagas vilket gör guldet billigare för utländska köpare som måste växla till valutan för att komma åt metallen.

Justerat för inflationen nådde guldet sitt högsta nivå någonsin på cirka 3 200 dollar under 1980. Enligt Boockvar kan guldpriset denna gång komma att testa de nivåerna.

Annons