Finans Nyhet

Guldskimmer kring LKAB

Publicerad

Det är guldskimmer kring statliga järnmalmsföretaget LKAB just nu. Förutom ett väntat rekordresultat för 2004 blir det rekordstora prishöjningar på järnmalm i år.

– Det är fantastiska höjningar som är på gång. Vi har inte upplevt något sånt här tidigare, och vi har inte riktigt vant oss vid tanken ännu, säger Leif Rönnbäck, produktionsdirektör inom LKAB till TT.

I tisdags drev den brasilianska gruvjätten CVRD upp priset på järnmalm med 71,5 procent i förhandlingar med japanska Nippon steel. Ett pris som kommer att sätta avtryck.

LKAB:s bokslut för 2004 ska godkännas av styrelsen i Luleå under torsdagseftermiddagen, och resultatet väntas bli en vinst på omkring två miljarder kronor.

Annons

– Jag hoppas verkligen att det här ska synas i lönekuverten. När det regnar på prästen ska det väl stänka på klockaren också, säger Harry Rantakyrö, Gruvtolvans ordförande till.

De lokala löneförhandlingarna börjar i mars.

– Medlemmarna har redan signalerat att de vill att det ska märkas för dem att det går bra för företaget just nu, säger han.

Annons

Den förestående prisökningen både gläder och oroar Harry Rantakyrö.

– Absolut säkert kommer det att poppa upp nya gruvor nu, och konkurrenterna kommer att bli ännu vassare än förut när det blir såna här priser, säger han.

Men LKAB har inga planer på att öppna den stängda gruvan i Svappavaara.

Annons

– Nej, den diskussionen ligger längre fram i tiden. Först måste vi ha ett beslut om att bygga nytt pelletsverk i Kiruna, och sedan beslut att gå vidare med ny huvudnivå i Kiruna, säger Leif Rönnbäck.

– Frågan om att öppna Svappavaara hänger ihop med huvudnivån, säger han.

Att öppna Svappavaara-gruvan kan vara ett alternativ till en mer omfattande brytning på den nya huvudnivån.

CVRD är världens största järnmalmsföretag.

– Branschen fungerar så att först förhandlar jättarna och sedan följer alla andra efter, säger Jan-Erik Jatko i LKAB:s koncernledning till Norrländska Socialdemokraten.

LKAB kommer inom de närmaste veckorna att själva förhandla med sina kunder. Exakt vad priserna kommer att landa på är fortfarande osäkert.

Redan förra året gick priserna på järnmalm upp med cirka 25 procent.

Snart kan LKAB räkna in betydligt högre intäktsökningar i takt med att en allt hetare efterfrågan på deras malmprodukter, främst på den växande industrimarknaden i Asien.

TT

Annons