”Guldet stiger när räntehöjningarna kommer igång”

Taggar i artikeln

Eric Strand
Eric Strand, AuAg FonderEric Strand, AuAg Fonder
"Vid motsvarande historiska vändningar av räntenivån så är det vanligt att guld, precis som nu, inledningsvis går ner för att sedan stiga när väl räntehöjningarna kommer i gång", säger Eric Strand.
Publicerad
Uppdaterad

Guldpriset har stått och stampat det senaste året – men nu vädrar guldexperten och fondprofilen Eric Strand morgonluft för ädelmetallerna igen.

Anders Frick

I somras gjorde Eric Strand, grundare av AuAg Fonder, bedömningen att guldpriset skulle stiga 20 procent innan årsskiftet. Riktigt så mycket blev det aldrig, men han tror fortfarande starkt på ädelmetallernas framtid.

– Allt vi gör är beroende av metaller och jordens olika grundämnen. Platina och palladium gjorde katalysatorn möjlig och nu på senare tid så har det blivit ett stort fokus på batterimetallerna och metaller som behövs för en utökad elektrifiering såsom litium, nickel, koppar och silver, säger Eric Strand till Realtid.

Guld noterade ett all-time high 2011, följd av en nedgång som bottnade i december 2015. I augusti 2020 var det dags för ett nytt rekord med prisnivåer på drygt 2000 US-dollar per troy uns. Under 2021 backade guld totalt med 1 procent.

Annons

– Eftersom den enorma ökningen av skulder samt centralbankers balansräkningar nu behöver normaliseras så kommuniceras en åtstramning av tidigare stimulanser. Det innebär mindre tillgångsköp och högre räntor. Vid motsvarande historiska vändningar av räntenivån så är det vanligt att guld, precis som nu, inledningsvis går ner för att sedan stiga när väl räntehöjningarna kommer i gång, säger Eric Strand.

Vad tror du om framtiden för guld och andra ädelmetaller, med tanke på coronasituationen?
– Ädelmetaller är ett skydd mot ökningen av mängden skulder och krediter i systemet. Tyvärr har coronaåtgärderna varit extremt kostsamma. Kostnaden har man genom skuldsättning lagt på framtida generationer. Eftersom ädelmetaller är nödvändiga i transformationen till en grön och hållbar värld samtidigt som sedelpressarna går på högvarv så har de verkligen en gyllene framtid, säger han.

Annons