Fonder

Grönt ljus för Svanen-märkta fonder

Den Svanenmärkta fonden ska vara ett hållbarhetsmärkt alternativ för sparare och professionella investerare.

Publicerad 2017-06-15

Det framgår av ett pressmeddelande.

Efter två års arbete, som avslutats med en bred remissrunda, så har kriterierna för Svanenmärkta aktiefonder sett dagens ljus. Nordiska miljömärkningsnämnden klubbade förslaget onsdag den 14 juni. De första Svanenmärkta fonderna förväntas vara klara till den 10 oktober och presenteras på den internationella miljömärkningskonferensen i Stockholm.

– Vi bedömer att de krav som rör analys, rapportering och uppföljning kommer att bidra till ett ökat fokus på hållbarhet, hos både fondförvaltaren och de företag som det investeras i. Vår strategi är att fonderna inte bara ska ta med de företag som är ”bäst i klassen”. Även företag som är på rätt väg ska kunna väljas in, säger Per Sandell, projektledare Nordisk Miljömärkning,i pressmeddelandet.

Nordisk Miljömärkning vill gå längre än den traditionella etiska fonden och styra mot en fond som är transparent och agerar som en aktiv ägare i syfte att påverka företag. Därför kan det förekomma innehav av företag i fonden som inte uppfattas som de mest hållbara. Men dessa företag har som mål att bli det.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in