Fonder

Grön yra bland fondspararna 

Efter presidentinstallationen i USA har intresset för fonder med fokus på förnyelsebar energi accelererat. 

Publicerad 2021-01-28

–Intresset för gröna fonder har aldrig varit större, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. 

Januari har bjudit på aktieyra, och den har varit grönfärgad. Även fondspararna har hakat på och köpt fonder med fokus på förnyelsebar energi. 

– Det råder en enorm hajp just nu, och den tar dels sitt avstamp i att hållbarhet förstås är en megatrend, men också i att vi ser enormt stora kapitalflöden gå in i den här typen av bolag. Eftersom en hajp ofta drar till sig lycksökare med stort intresse av att få en grön etikett på sin verksamhet, så är just fondsparande ett bra alternativ för den här sektorn. Då får man hjälp av en förvaltare att skilja agnarna från vetet, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. 

Fonden Handelsbanken Hållbar Energi åkte in med buller och bång på topplistan under hösten, och letar sig i januari ända upp på andraplatsen över de mest nettoköpta fonderna. 

– Fonden var en av dem som gick allra bäst under 2020, och spararna fortsätter att tro på sektorn även 2021. Även om det är mycket kapital som letar sig hit så är det nog klokt att inte iskallt räkna med att förnyelsebar energi som sektor levererar lika starkt i år som under fjolåret, säger Frida Bratt. 

Även Avanzas sparare väljer fonder med inriktning mot förnybar energi letar sig tillbaka till förstaplatsen bland mest köpta fonder, efter att temporärt ha lånat ut denna till svenska småbolagsfonder under december, följt av teknikfonder och Sverigefonder som också var starka teman under stora delar av förra året.

–Trenden mot grön omställning förstärks för var dag som går och lockade nästan var tredje sparkrona under januari. Det är en global megatrend som kommer att fortsätta växa under mycket lång tid framöver, säger Nicklas Andersson,  sparekonom Avanza.

–Det bör dock noteras att många enskilda aktier inom förnybar energi haft en parabolisk utveckling senaste tiden. Det brukar sägas att vi tenderar att överskatta trender i det korta perspektivet och underskatta dem i det längre. Därför är det glädjande att privatspararna väljer in exponeringen via sitt fondsparande eftersom det ger en naturligt god riskspridning i denna halvt bubbliga terräng. En annan intressant detalj är att många ofta favoriserar exponering mot Stockholmsbörsen och Sverigefonder, men privatspararnas favoritfond inom förnybar energi har inget svenskt bolag bland sina tio största innehav. Det ger en global diversifiering inom sektorn.

 

Platsannonser

Logga in