Hållbarhet & ESGNyhet

Grön lånegaranti går till fartygsinköp

EKN:s generaldirektor Anna-Karin JatkoEKN:s generaldirektor Anna-Karin Jatko
EKN:s generaldirektor Anna-Karin Jatko. Foto: EKN/ Furetank
Publicerad
Uppdaterad

Exportkreditnämnden EKN beviljade idag sin första gröna lånegaranti inom tjänsteexport. Lånet ska gå till det västsvenska rederiet Furetank, som ska köpa in ett miljövänligt tankfartyg för pengarna. Det säger EKN:s generaldirektör Anna-Karin Jatko till Realtid.

Anders Frick

Furetank Rederi på Donsö utanför Göteborg har profilerat sig som ett miljövänligt rederi. För några år sedan började rederiet flagga in sina fartyg till Sverige och har sedan dess initierat en miljardinvestering i ny flotta.

Ett av fartygen som Furetank nu ska köpa in går både på el och på flytande biogas, LBG, och idag beviljade Exportkreditnämnden, EKN, en grön garanti för lånet. Det är EKN:s första utställda gröna garanti inom området tjänsteexport och den andra gröna garantin någonsin.

– Vår gröna garanti riktar sig mot exporterande företag och deras underleverantörer och syftet är att främja klimatinvesteringar och att stödja de framgångsrika svenska verksamheter som kan bidra till att uppfylla Parisavtalet, säger Anna-Karin Jatko, generaldirektör på EKN, till Realtid.

Annons

Hur stort dagens beslutade garantiåtagande är vill Furetank och EKN inte avslöja, men själva garantin täcker upp till 80 procent av bankens risk för lånet, och det gäller upp till 500 miljoner kronor per lån.

EKN:s gröna garanti lanserades i höstas och har lockat ett visst intresse. Enligt Anna-Karin Jatko har EKN ett 15-tal affärer i pipeline, med ett totalt lånevärde på ungefär en miljard kronor. Det första lånet var Swedbank involverade som långivare, medan hon inte vill avslöja vilken långivare som Furetank har.

– Båda våra två första gröna garantier kommer från Göteborgsområdet. Det ena handlar om en produktionsanläggning med ny teknik och nu alltså ett miljövänligt fartyg. Detta är exakt vad vi vill att den gröna garantin ska användas till, säger Anna-Karin Jatko, som träffar Realtid på Åre Business Forum.

Annons

Hon säger att EKN har en bred syn på vad som är export, och allt från transporter till patenträttigheter kan inkluderas. Dessutom inkluderas även underleverantörer till exporterande företag.

– Förra året garanterade vi export till ett värde av 84 miljarder kronor, och vi ser en ökande efterfrågan av finansiering bland underleverantörer, säger Anna-Karin Jatko.

Annons