Credit Suisse kapar alla band till Greensill Capital. Foto: TT
Credit Suisse kapar alla band till Greensill Capital. Foto: TT
Fonder

Greensill Capital nära konkurs

Credit Suisse kapar alla band till Greensill Capital, en fond som syftar till att säkerställa så kallad rättvis finansiering, och som har förlorat miljarder det senaste året. Nu riskerar fonden att gå i konkurs.

Uppdaterad 2021-03-02
Publicerad 2021-03-02

Fonden Greensill fokuserar på så kallad "supply chain finance", en typ av så kallad rättvis finansiering. 

WSJ rapporterade på måndagen att den schweiziska storbanken Credit Suisse kapar alla band med Greensill och håller tillbaka en investering på 10 miljarder dollar i fonden. Greensill riskerar nu konkurs och har tagit in revisionsföretaget Grant Thornton för att hjälpa det genom en eventuell omstrukturering, det skriver Dagens Näringsliv.

Greensill, som fortfarande drivs av grundaren Lex Greensill, tog in profilerade personer som före detta premiärminister David Cameron som rådgivare och den indo-brittiska industrimannen Sanjeev Gupta, mannen som för några år sedan utsågs för att rädda den brittiska stålindustrin .

Greensill Capital har tappat enorma summor i ett antal konkurser under det senaste året. Många av konkurserna är relaterade till detaljhandeln, där pandeminn har pressat både detaljhandelskedjor och butiker.

Det är fortfarande oklart hur mycket pengar Credit Suisse och andra kommer att förlora på Greensill. I januari, enligt The Wall Street Journal, var Greensill ute på marknaden och försökte skaffa 1 miljard dollar i nytt kapital.

 

Platsannonser

Logga in