Greenpeace om East Capitals investeringar: ”Ett hyckleri”

Taggar i artikeln

East Capital ESG-dagen Greenpeace
”Vi har tittat på tio aktörer i Europa och av dem finns två i Sverige. Bland annat gäller det East Capital som i mars hade ett innehav på två miljarder kronor i några av de största ryska fossilbolagen, nämligen Gazprom, Lukoil och Rosneft”, säger Rolf Lindahl, kampanjledare på Greenpeace.
Publicerad
Uppdaterad

Det är problematisk att svenska finansiella institutioner fortfarande gör affärer med företag i Ryssland. Det säger Rolf Lindahl, kampanjledare på Greenpeace, och menar att svenska East Capital är en aktör som snarast borde lämna landet.

Anders Frick

– Det är ett hyckleri att företag, finansinstitutioner och regeringar fortfarande har ekonomiska affärer i Ryssland samtidigt som kriget pågår. Inte minst gäller det fossilindustrin, som eldar på kriget och som förlänger och förvärrar klimatkrisen, säger Rolf Lindahl till Realtid, i samband med ESG-dagen.

Han säger att det visserligen kan vara svårt att dra sig ur när den ryska börsen är stängd, men att företag åtminstone borde åta sig att lämna landet – och fossilbranschen – när det väl är möjligt.

Annons

– Vi har tittat på tio aktörer i Europa och av dem finns två i Sverige. Bland annat gäller det East Capital som i mars hade ett innehav på två miljarder kronor i några av de största ryska fossilbolagen, nämligen Gazprom, Lukoil och Rosneft, säger Rolf Lindahl.

Han menar att när till och med energibolag som Shell säger att man avslutar samarbeten med sina ryska partners så borde verkligen svenska finansaktörer göra detsamma.

Karine Hirn, hålbarhetschef på East Capital säger till Realtid under ESG-dagen att bolaget arbetar hårt med att göra egna granskningar inom ESG-området med hjälp av egna analysverktyg, och att det bästa sättet är att påverka bolagens arbete inifrån.

Annons

– Om man är långsiktig investerare som vill jobba med hållbarhet och som vill hjälpa planeten att nå Parisavtalets mål, då är det svårt att undvika tillväxtmarknader. Och då är det viktigt att finnas på plats och ha täta kontakter med dessa företag, eftersom det kanske inte sätts så mycket press på dem från andra, säger Karine Hirn.

Argumenten liknar de som Andra AP-fonden lyfte fram i en intervju med Realtid, något som finansprofilen Sasja Beslik dock avfärdade.

– Vi är inte naiva och vi förstår att detta är väldigt komplext, men genom att vara en aktiv aktieägare tror vi att man kan nå rätt långt, säger Karine Hirn.

Annons

 

Se alla inslag från ESG-dagen på Realtid-TV här!

Annons