FinansNyhet

Green-techbolaget Charge Amps tar in 130 Mkr i nytt kapital från Swedbank Robur inför notering

Charge AmpsCharge Amps
Publicerad
Uppdaterad

Investeringen kommer att användas för att öka Charge Amps marknadsnärvaro i Norden och Europa samt säkerställa verksamhetsoptimering inför börsnotering nästa år.

Realtid.se

Charge Amps har tagit in 130 miljoner kronor i nytt kapital från Swedbank Robur via dess aktiefonder, Microcap och Ny Teknik. Swedbank Robur har även köpt aktier för motsvarande 20 miljoner kronor från befintliga aktieägare, vilket genererar en total investering i Charge Amps om 150 miljoner kronor.  Det framgår av ett pressmeddelande.

Investeringen ska användas för att öka Charge Amps närvaro i Europa. Fokus för 2021 är Norden, Storbritannien, Tyskland och Holland. Pengar kommer även att investeras inom R&D för att stärka företagets produkterbjudande och innovation, samt för att säkerställa verksamhetsoptimering inför den börsnotering som planeras äga rum under nästa år, skriver bolaget vidare.

Charge Amps utvecklar smarta laddningsstationer, kablar och anpassade molntjänster för hemmabruk, kommersiella fastigheter och kontor samt offentliga miljöer.  

Annons

Sedan 2018 har Charge Amps mer än fördubblat sin omsättning årligen. Under 2020 ökade omsättningen med 142 procent och i år förvänntas omsättningen nå 250 miljoner kronor. Sedan lanseringen av den första laddningsstationen Charge Amps Halo år 2015, har företaget sålt över 40 000 laddningspunkter till såväl B2C- som B2B-kunder i 15 länder.

–Vi är stolta över att vara del av denna investering som möjliggör en fortsatt internationell expansion för Charge Amps, vars produkter utgör en viktig del i den nödvändiga övergången från fossilt drivna till elektriska bilar. Vår investering bidrar till att ge Charge Amps bästa möjliga förutsättningar att fortsätta sin starka tillväxtresa, som på sikt även har potential att gynna våra fonders andelsägare, säger Henrik Carlman, förvaltare på Swedbank Robur i en skriftlig kommentar.

– Swedbank Robur är den optimala investeraren för oss och det känns riktigt bra att ha dem med oss på vår tillväxtresa, som nu med full kraft bär av ut i Europa. För att åstadkomma en fossilfri framtid anser vi att elbilsägandet måste komma med noll krångel och 100 procent nöje. Detta är något som vi är här för att förverkliga och med stöd av Swedbank Robur, våra befintliga aktieägare och våra distributionspartners har vi nu möjlighet att skala upp vår marknadsnärvaro rejält, säger Anders Bergtoft, vd på Charge Amps i sin presskommentar.

Annons

ABG Sundal Collier AB har rollen som global bookrunner i anslutning till privata investeringar och den planerade börsnoteringen. Advokatfirman Lindahl KB agerar juridisk rådgivare till Charge Amps.
 

Om Charge Amps

Charge Amps etablerades 2012 av dess grundare Fredrik Jonsson som kort därefter tog in Boel Rydenå Swartling som medgrundare. Charge Amps har sitt huvudkontor i Stockholm, med ytterligare verksamhet i Norge och Danmark. Under 2021 kommer Charge Amps etablera kontor i ett flertal europeiska länder. Bolagets vd, Anders Bergtoft, leder ett team på 62 anställda och dess investerare utöver grundarna inkluderar Swedbank Robur, Skellefteå Kraft och OK Ekonomisk Förening. Den totala investeringen är i dagsläget 208 miljoner kronor. 

Annons