Göteborgssatsning på entreprenörer i utsatta områden

Salman Eskandari, Klementina Österberg och Arta Mandegari, som vuxit upp i norra utkanten av Göteborg, ihop med övriga engagerade har tröttnat på den skeva riskkapitalfördelningen som inte når fram till entreprenörer i vissa stadsdelar.
Publicerad
Uppdaterad

Nu startar investmentbolaget Destination Invest, som ska investera 50 miljoner kronor på entreprenörer i utvalda socioekonomiskt svaga delar av Göteborg. Bakom satsningen står Volvo Cars, Stena Fastigheter, Framtiden, Business Region Göteborg och GU Ventures.

Anders Frick

Nu tar en handfull aktörer i Göteborg steget längre än att enbart prata om impact,  till att faktiskt lansera en satsning med fokus på utsatta Göteborgsförorter såsom Bergsjön, Biskopsgården, Hammarkullen, Hjällbo, Lövgärdet och Tynnered. Genom investmentbolaget Destination Invest ska Volvo Cars, Stena Fastigheter, Framtiden, Business Region Göteborg och GU Ventures möjliggöra och kanalisera investeringar till entreprenörer i dessa områden.

– Vi vet att det finns talangfulla entreprenörer i våra områden med affärsidéer som har tillväxtpotential, men de saknar de rätta nätverken för att resa kapital. Detta ämnar vi att möjliggöra genom att etablera ett nytt investeringsbolag, säger Cecilia Fasth, vd Stena Fastigheter, i ett pressmeddelande.

Hon får stöd av Thomas Andersson, Vice President på Volvo Car Group och innovationsveteran.

Annons

– Detta kommer att bidra till att fler lokala entreprenörers affärsidéer kan förverkligas och blomstra. Det kommer inte bara att gynna deras eget område utan även den större Göteborgsregionen, säger Thomas Andersson.

Rent formellt ägs Destination Invest av GU Ventures – som driver innovations-, inkubator och investeringsverksamhet på uppdrag av Göteborgs universitet. Vd för GU Ventures är Klementina Österberg, som Realtid intervjuade förra året.  Hon säger till Realtid att bolaget ska resa minst 50 miljoner kronor – något som kommer att gå av stapeln i höst.

– Vi har många bra investerarkontakter som vi kan bidra med, för att skapa en något mer jämlik fördelning av kapitalet. Det kommer ge bra affärer, starkare entreprenörskluster och även göra det mer attraktivt att investera i Destination Invest, säger Klementina Österberg.

Annons

Hon föreslås väljas in till styrelsen, tillsammans med Salman Eskandari och Arta Mandegari, grundare av eEducation Albert, Gabriel Ghavami, GO MO Groups grundare och vd, entreprenören och mångfalds- och inkluderingsstrategen Sofia Appelgren, grundare av det sociala företaget Mitt Liv. Dessutom föreslås att styrelsen består av Mats Torring, Stena Metalls Head of New Ventures, samt Emma Rozada, medgrundare av The Techno Creatives. Ordförande blir bank- och finansveteranen Marie Osberg,  som de senaste fyra åren varit ordförande i Rädda Barnen Göteborg.

 

Annons