Finans Nyhet

Gjensidiges advokat: ”Det går inte att försäkra sig mot en global pandemi”

tefan Bessman, advokat på Westerberg & Partnerstefan Bessman, advokat på Westerberg & Partners
"Min bedömning är att ett försäkringsbolag inte får försäkra mot en global händelse som inträffar samtidigt, överallt och är så oöverblickbar – åtminstone ur ett svenskt försäkringsrättsperspektiv. För om de skulle försäkra mot något som en global pandemi äventyrar de hela sin existens vilket skulle drabba resten av försäkringstagarkollektivet på ett oacceptabelt sätt", säger Stefan Bessman, advokat på Westerberg & Partners.
Publicerad
Uppdaterad

Ingen restaurang, nattklubb eller hotell kommer att få ut pengar från sina försäkringar med anledning av covid-19. Det spår Stefan Bessman, försäkringsbolaget Gjensidiges ombud i tvisten med Sturecompagniet.

Annelie Östlund

Petter Stordalens Sturecompagniet hade hållit stängd en längre period under 2020 med anledning av pandemin och de åtföljande restriktionerna. I april samma år anmälde nattklubben ett försäkringsfall till Gjensidige men fick beskedet att försäkringen inte gällde.

Sturecompagniet bestämde sig därför att stämma Gjensidige, men förlorade i tingsrätten. I dag, tisdag, kom beskedet att Stordalens delägda bolag även förlorade i Svea Hovrätt.

– Hovrättsdomen torde bli vägledande för bedömningarna i de andra liknande tvisterna, säger Stefan Bessman, försäkringsbolaget Gjensidiges ombud och advokat på Westerberg & Partners Advokatbyrå.

Annons

Bland annat pågår liknande tvister mellan Gjensidige och Moderna Museets restaurang liksom mellan försäkringsbolaget och Nationalmuseets restaurang.

–Även om olika bolags försäkringsvillkor inte är helt identiska så skyddar de här försäkringarna typiskt sett mot att man får ett utbrott av exempelvis salmonella i sitt kök, eller att man får en annan typ av smittspridning i livsmedelshanteringen som innebär att man måste stänga verksamheten efter ett beslut från en lokal myndighet. Som exempelvis hälsoskyddsnämnden, säger Stefan Bessman och fortsätter:

– Det är mot den sortens myndighetsbeslut som de här försäkringarna är tänkta. De är också prissatta utifrån att det handlar om ett tillfälligt avbrott i verksamheten – några dagar eller någon vecka.

Annons

Enligt Stefan Bessman varken kan eller får försäkringsbolag försäkra mot något som Covid19.

– Min bedömning är att ett försäkringsbolag inte får försäkra mot en global händelse som inträffar samtidigt, överallt och är så oöverblickbar – åtminstone ur ett svenskt försäkringsrättsperspektiv. För om de skulle försäkra mot något som en global pandemi äventyrar de hela sin existens vilket skulle drabba resten av försäkringstagarkollektivet på ett oacceptabelt sätt.

Annons