Finans Nyhet

”Generellt sett är inget billigt”

Taggar i artikeln

BMO Global Asset Management
Publicerad

BMO Global Asset Managements aktiechef ger sin syn på Trumps valseger och vad det kan göra för den amerikanska aktiemarknaden samt om värderingarna idag. Dessutom är han orolig för EU:s framtid.

Trumps valseger inspirerade till en börsuppgång vilket överraskade alla som väntade sig ett rejält börsras. Oavsett vad man tycker om honom så kan faktumet att han är USA:s nästa president vara främjande för åtminstone den amerikanska aktiemarknaden. Det säger Ernesto Ramos, aktiechef på Bank of Montreal Global Asset Management till Realtid under sitt Stockholmsbesök förra veckan.

Var tillväxten finns går det delade meningar om och verkar bero på vilken typ av strategi eller placeringssätt en förvaltare har. Igår skrev Realtid om amerikanska QS Investors som tyckte att europeiska bolag var bättre än amerikanska sett till urvalet som går ut på låg volatilitet, utdelningar och pris.

Ramos är å andra sidan långt mer positiv om den amerikanska marknaden. Inför valets upptakt investerade förvaltaren mer i cyckliska sektorer som var undervärderade enligt BMO:s analys och den strategin började bära frukt under tredje kvartalet.

Annons

– Trump har pratat om policys som främjar tillväxt, ökade infrastruktursatsningar och skattesänkningar och allt detta är bra för tillväxt. Det som hände är att detta förstärkte positioner vi redan haft ganska länge så vi hade de bästa två dagarna resultatmässigt någonsin efter hans seger. Men jag betonar att vi inte trodde att han skulle vinna, utan tvärtom. Våra positioner baserades på var vi såg möjligheter, säger Ramos.

Han flaggar dock för att den tidiga börsentusiasmen kan vara en överreaktion och att en mindre nedgång kan komma. Hur Trump faktiskt styr landet kan också vara en riskfaktor att ha i åtanke, menar han.

– Han är bra på att kampanja men vi får se om han är lika bra på att styra landet, för just nu vet vi ingenting om det.

Annons

BMO gillar alltså cykliska bolag mer än defensiva sektorer samt har en förkärlek för småbolag över stora bolag. Innan Trump var dock ett av de stora problemen i USA enligt andra förvaltare det att värderingarna var för höga och därmed inte lika lockande. Till viss del håller Ramos också med.

– Det är vad vi måste utvärdera nu. De här bolagen var ganska billiga innan valet, jämfört med andra sektorer. Generellt sett är bolagen inte billiga alls men det här är ett jämförelsespel. Vi måste allokera någonstans och tänker inte på absoluta värderingstal, vi tittar bara på vad som är billigt jämfört med annat. Framöver får vi helt enkelt se om det ändrats, säger han.

Under resandets gång träffar kapitalförvaltare många kunder och det huvudsakliga temat som uppfattas är att de flesta är oroliga för sin obligationsexponering och över penningpolitiken. Det senare därför att kvantitativa lättnader de senaste fem åren drivit upp alla tillgångspriser. Det är dags för någorlunda normala räntenivåer nu, menar Ramos.

Annons

– Om vi får tillbaka normala nivåer då blir kanske makrofaktorer mindre viktiga och vi kan gå tillbaka till att identifiera bolag med starka fundamentan från ett kvalitets- och tillväxtperspektiv i stället för att bara titta på räntorna. Under 30 år i branschen har jag inte varit med om att folk fokuserar på varenda uttalande från Fed. Inte på aktiesidan i alla fall.

– Jag har inte sett något som liknar det som hänt de senaste fem åren där marknaden blivit så totalt snedvriden på grund av enkla pengar från centralbankerna.

Anledningen till att BMO och Ramos är mindre positiva till Europa har för det mesta att göra med politiska risker och den växande populismen av den typ vi sett i USA nu. Det är tre val på gång nästa år och det kan bli tufft för flera länder. På sikt finns anledning att vara orolig för hela EU:s framtid.

Detta har flera redan lyft fram som en potentiell effekt av Trumps valseger. Under Nasdaqs seminarium om valet som ägde rum i Stockholm den 9 november sa bland annat SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist att svallvågorna kan sätta frågetecken för eurons framtid, om inte hela EU:s.

– Jag kan inte tillräckligt mycket för att förutspå något men är inte alls säker på EU:s framtid. Brexit var en riktig uppercut för hela EU-samarbetet och visionen och Trump är definitivt inte bra för EU heller. Världen börjar bli mer fragmenterad. Globaliseringen nådde sin topp och börjar resan neråt. Därför tycker vi att USA är en bättre plats att vara på och det säger jag inte bara för att jag förvaltar amerikanska aktier, avslutar Ramos.

 

Annons