Gardell kritisk till Ericssons köp av Vonage: ”Fruktansvärd förstörelse”

Christer Gardell, Ericsson, CevianChrister Gardell, Ericsson, Cevian
Christer Gardell. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Ericssons köp av molnbolaget Vonage för 6,2 miljarder dollar innebar en ”fruktansvärd förstörelse av aktieägarnas kapital”. Det säger storägaren Christer Gardell till DI, med anledning av nedskrivningen på 32 miljarder kronor som Ericsson gjorde på onsdagen.

Anders Frick

Ericsson gör en goodwillnedskrivning på 32 miljarder kronor kopplat till det omdiskuterade förvärvet av Vonage. Cevian Capital, med vd Christer Gardell i fronten, äger närmare 5 procent av Ericsson – och han är minst sagt kritisk.

”Nedskrivningen är kanske inte förvånande men det är en fruktansvärd förstörelse av aktieägarnas kapital som skett i samband med förvärvet av Vonage”, skriver Christer Gardell i e-post till DI.

Christer Gardell avböjer samtidigt att kommentera om han anser att Ericssons vd Börje Ekholm bör lämna sin post eller inte, men konstaterar att det nu blir ett väldigt hårt tryck på Jan Carlsson och Börje Ekholm ”att skapa, inte förstöra, värde för Ericssons hårt prövade och arga aktieägare.”

Annons

Analyshuset Kepler Cheuvreux är på Cevians sida och skriver i sitt morgonbrev under torsdagen att Ericsson betalat alldeles för mycket för bolaget när förvärvet gjordes.

”Även om Ericsson också förutspår ett svagt Q3 (i stort sett i linje med konsensus), är marginalmålet för 2024, som innebär att nå den nedre delen av det långsiktiga ebita-marginalmålet på 15-18 procent, fortfarande mycket utmanande och vi ser en tydlig nedåtrisk under de kommande kvartalen”, skriver Kepler Cheuvreux, som även upprepar sin syn på att 5G-cykeln har nått sin topp och att Ericssons försäljning och marginaler kan komma att pressas framöver.

 

Annons

Annons