Juridik Nyhet

Fyra personer har begärts häktade efter insats i norra Sverige

Taggar i artikeln

Ekobrottsmyndigheten
EBM lyckades uppnå fällande dom för tidigare advokaten och fastighetsentreprenören Thomas Lakhall i Stockholms tingsrätt. I investerarpresentationerna har han använt sig av falska uppgifter om värdet av bolagets fastigheter. Foto: EBM.EBM lyckades uppnå fällande dom för tidigare advokaten och fastighetsentreprenören Thomas Lakhall i Stockholms tingsrätt. I investerarpresentationerna har han använt sig av falska uppgifter om värdet av bolagets fastigheter. Foto: EBM.
Publicerad
Uppdaterad

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå har begärt fyra personer häktade misstänkta för grova penningtvättsbrott och grova bokföringsbrott. De misstänkta greps vid ett större tillslag tidigare i veckan. Den misstänkta brottsligheten har kopplingar till logistikbranschen.

Realtid.se

Tillslaget leddes av civila utredare och poliser från Ekobrottsmyndigheten (EBM) i Umeå och Sundsvall och var samordnat på fem olika orter i Norrbotten, Västerbotten samt i Stockholm. Vid tillslaget biträdde även av personal från EBM i Uppsala och Stockholm. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Insatsen är resultatet av en längre tids utredningsarbete i ett ärende med koppling till logistikbranschen i Norrbotten, säger Nina Stenberg, förundersökningsledare och kammaråklagare vid EBM i Umeå i en skriftlig kommentar.

I samband med tillslaget genomfördes flera husrannsakningar i bland annat bostäder och företagslokaler för att säkra bevisning. Det har även hållits flertalet förhör med de misstänkta samt med vittnen.

Annons

– Fem personer anhölls varav en senare försattes på fri fot. Misstankarna kvarstår mot den personen. Övriga fyra har begärts häktade, säger Nina Stenberg.

Insatsen har skett i samverkan med Polismyndighetens regionala insatsstyrka och polisflyget. Det har även skett en samverkan med Kronofogden.

– Vi har gjort en stor mängd beslag som vi nu noga går igenom och analyserar för att säkra ytterligare bevisning. Det kan handla om bokföring, datorer, telefoner och annat material, säger Nina Stenberg.

Annons

Tingsrätten har på åklagarens begäran fattat interimistiska beslut om kvarstad om sammanlagt 63 miljoner kronor.

– Kvarstadsbesluten avser säkrande av egendom för att täcka dels framtida yrkanden om företagsbot mot sex bolag som ingår i utredningen, dels framtida yrkanden om förverkat värde av medel som varit föremål för eller utbyte av penningtvätt, säger Nina Stenberg.

De misstänkta penningtvättsbrotten har enligt utredningen pågått sedan 2019. Förundersökningen inleddes efter anmälan från EBM:s underrättelseverksamhet i Umeå.

Annons

Häktningsförhandlingar är planerade den 12 april vid Luleå tingsrätt.

 

Annons