Fintech

Fundler tar hjälp av AI för att motverka penningtvätt

Fundler är den första robotrådgivaren att använda maskininlärning för att analysera transaktioner och genomföra kontroller för att motverka penningtvätt och terrorismfinansiering.

Publicerad 2019-10-29

Penningtvättslagen syftar till att förhindra att företag utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism. Finansiella bolag och övriga aktörer som omfattas av lagen måste ha en uppdaterad kundkännedom, upptäcka förändrade beteenden och rapportera misstänkta aktiviteter. Det gedigna analysarbetet kräver mycket tid och resurser. Nu blir den digitala investeringsrådgivaren Fundler den första robotrådgivaren i Sverige att effektivisera arbetet genom att implementera maskininlärning.

– Maskininlärningen innebär att vi ännu snabbare kommer att notera om en kund genomför misstänkta transaktioner. Dessutom får vi loss mer resurser då programmet bevakar kundbeteendet löpande och inte kräver lika omfattande manuell hantering, säger Johanna Hammarsten, Compliance Officer, på Fundler, i en skriftlig kommentar.

Vanligtvis sker kontrollerna manuellt och regelbundet. Genom att istället använda maskininlärning för att analysera beteendemönster och gruppera kunderna efter penningflöde kan systemet mer effektivt upptäckta förändringar i kundbeteendet. Det är främst insättningar, uttag och transaktionssummor som bevakas.

– När allt fler finansiella tjänster digitaliseras blir kontrollerna ännu viktigare, säger Ulf Ahrner, vd på Fundler.

 

  

Platsannonser