Juridik Nyhet

Fukushimachefer döms till rekordskadestånd

Taggar i artikeln

Japan Kärnkraft Skadestånd
Publicerad
Uppdaterad

Nu har domen fallit i stämningsmålet mot fyra av de chefer som arbetade på kärnkraftverket Fukushima när det slogs ut av en tsunami 2011.

De fyra cheferna döms nu till att betala skadestånd på ett tusen miljarder kronor, rapporterar The Japan Times.

Det var 2011 som en ovanligt kraftig jordbävning orsakade en tsunami som slog ut kärnkraftanläggningen i Fukushima. Resultatet blev den värsta kärnkraftskatastrofen sedan Tjernobyl 1986.

I mars 2017 kom en japansk domstol fram till att den japanska staten tillsammans med energibolaget Tepco var skyldiga att betala ut sammanlagt drygt tre miljoner kronor i kompensation till de som drabbats.

Annons

Dagens mål har handlat om att Tepco stämt tidigare chefer för att ha ignorerat rekommendationer om starkare skydd mot tsunamis. Domaren Yoshihide Asakura sa bland annat att en tsunamirelaterad olycka hade kunnat undvikas om man infört åtgärder mot översvämning i kärnkraftverkets huvudbyggnader samt de rum som fanns med viktig utrustning.

För tre av de fem åtalade kan ytterligare straff möjligen vara att vänta. I ett parallellt mål från 2019 blev de friade från brottsmisstankar i relation till katastrofen, men den domen har överklagats och väntas få sin upplösning i januari nästa år.

Onsdagens skadestånd tros vara det största som någonsin utdömts i en domstol i ett civilt mål.  

Annons

Annons