Finans Nyhet

FSN Capital stänger Norges största fond någonsin

Taggar i artikeln

FSN Capital
FSN CapitalFSN Capital
Publicerad

Den norska private equity FSN Capital tar in 18 miljarder norska kronor och sätter upp en ny fond.

Realtid.se

FSN Capital ska investera upp till 40 miljarder norska kronor under de närmaste åren och letar efter företag inom IT-tjänster, digitala affärsmodeller och förnybar energi. Det rapporterar Dagens Näringsliv.

FSN hade ett mål på 15 miljarder norska kronor men det slutade med 18 miljarder norska kronor. Totalt kommer mellan 30 och 40 miljarder NOK att investeras, inklusive inteckning. Fonden är således den största i Norge någonsin. Det är konfidentiellt vem investerarna är, men de största förbinder sig till 1,5 miljarder norska kronor under en period av tolv år.

Det speciella med den nya fonden är att den uppfyller EU:s nya krav för rapportering av ESG-faktorer. För att uppfylla dessa krav måste fonden bland annat ha tydliga uteslutningskriterier, något FSN-fonderna har haft från början. FSN utesluter till exempel företag inom spel, pornografi, alkohol, tobak och vapen.

Annons

Den första investeringen i den nya fonden är det danska solcellföretaget Obton, som idag levererar förnybar energi motsvarande 85 procent av hushållen i Oslo. Den andra investeringen är det svenska företaget Omegapoint, som arbetar med IT-säkerhet, där FSN säkerställde en kontrollerande andel i mitten av mars.

Annons