Frida Bratt: Därför kommer uppköpsvågen att fortsätta

Frida BrattFrida Bratt
”Riskkapitalbolagen fortfarande på mycket kapital, samtidigt som börskurserna i aktuella utköpskandidater ju fallit kraftigt. Så det är inte konstigt om långsiktiga riskkapitalbolag ser stora möjligheter. Även internationellt riskkapital skulle kunna lockas än mer framöver, på grund av den svaga svenska kronan,” säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Publicerad
Uppdaterad

”Jag tycker nog man kan tala om en uppköpsvåg på börsen, och här har riskkapitalbolagen varit aktiva. Nu senast EQT i Karo Pharma, men vi har också exempelvis Nordic Capital som lagt bud på Cary Group, och det här är en våg som lär fortsätta.” Det säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Camilla Jonsson

Enligt Frida Bratt finns det ett antal faktorer som kan sägas vara drivande i den här vågen.

– Till att börja med sitter riskkapitalbolagen fortfarande på mycket kapital, samtidigt som börskurserna i aktuella utköpskandidater ju fallit kraftigt. Så det är inte konstigt om långsiktiga riskkapitalbolag ser stora möjligheter. Även internationellt riskkapital skulle kunna lockas än mer framöver, på grund av den svaga svenska kronan.

Många techbolag har som bekant farit illa i det här klimatet. I spelbranschen har finns det om inte utköp så åtminstone uppköp, där hela branschen genomgår en konsolidering.

Annons

– Vi har också exempel på bud där det finns en syn på att bolagets rätta värde inte speglas i börsens värdering av ESG-skäl, som i Swedish Match och några av bettingbolagen. Vi kan möjligen också få se en hel del affärer i den kurspressade fastighetssektorn.

Det finns en tredje drivande faktor enligt Frida Bratt och det är att vid sidan av starka riskkapitalbolag och fallande börskurser, så finns det en hel del bolag som behöver ta ett steg tillbaka när lönsamhet behöver premieras igen.

– Ett exempel på bolag där man undvika ”kvartalskapitalismen” på börsen är ju Ica, som vill kunna investera ibland annat ökad automatisering utanför börsmiljön.

Annons

– Ur privatspararens perspektiv är det givtevis trist när investeringsuniverset på börsen blir mindre och man går miste om tillväxtresor som istället sker utanför den noterade miljön.

De investerare som lyckas pricka in en uppköpskandidat kan å andra sidan få anledning att känna sig nöjd.

– Men i en miljö där börskurserna fallit kraftigt kan det också hända att uppköpare slänger fram ett lågt bud, och hoppas få napp på det, säger Frida Bratt.

Annons

Annons