Freyr Battery ny kund till Stena Recycling

Taggar i artikeln

Stena
Publicerad
Uppdaterad

Freyr Battery, storskalig producent av batterilösningar, blir ny kund till Stena Recycling. Stena Recycling kommer att samarbeta med sin strategiska partner Østbø för att tillhandahålla en heltäckande lösning inom återvinning.

Realtid.se

Stena Recycling är ett av Sveriges ledande återvinningsföretag, med nära 90 anläggningar och 1700 medarbetare. Verksamheten grundades 1939 av Sten A Olsson. Stena Recycling ingår i koncernen Stena Metall, som är en av Sveriges största familjeägda företagsgrupper. Stena Metall är verksamt på mer än 200 platser i nio länder och återvinner årligen över sex miljoner ton material.

Freyr Battery, storskalig producent av batterilösningar, blir nu ny kund till Stena Recycling. I samband med att Stenas batteriåtervinningsanläggning invigs offentliggörs avtalet som initialt täcker produktionsspillet från Freyrs anläggning för kundkvalificering i Norge. Det framgår av ett pressmeddelande.

I avtalet ingår en option om att täcka Freyrs kommande produktionsanläggning för batterier, Giga Arctic i Norge. Batterimaterialet ska transporteras med järnväg till Stenas nya batteriåtervinningsanläggning i södra Sverige.

Annons

– Med detta avtal stärker vi vår position som en av de ledande återvinningsaktörerna i Europa, både inom batteritillverkning och inom fordonsindustrin, säger Marcus Martinsson, Product Area Manager Batteries på Stena Recycling Group, i en skriftlig kommentar.

Förutom leveranser från Freyr kommer den svenska återvinningsanläggningen att hantera batterimaterial som har samlats in och förbehandlats i Stena Recyclings befintliga anläggningar och processer i Sverige, Danmark, Polen, Finland, Norge, Tyskland och Italien.

– Elektrifieringen av samhället har bara börjat, och vi vill främja en cirkulär strategi för batteriproduktion. Genom att stimulera återanvändning och återvinning av litiumjonbatterier, skapar vi förutsättningar för att lägga till det cirkulära perspektivet, säger Marcus Martinsson.

Annons

År 2021 fick Stena Recycling 70,7 miljoner kronor i stöd från Energimyndigheten för att bygga den nya anläggningen. Den ska ligga i Halmstad, Sverige, och kommer att invigas den 30 mars 2023.

Freyr Battery är noterat på New York Stock Exchange och har som mål att producera gröna battericeller för att påskynda utfasning av fossila bränslen för energi- och transportsystem globalt. Freyr har för avsikt att leverera minst 50 GWh battericellkapacitet senast 2025, över 100 GWh årlig kapacitet senast 2028 och över 200 GWh årlig kapacitet senast 2030.

Annons