Förundersökning mot Ericsson läggs ner

Taggar i artikeln

Ericsson
Ericsson, Börje Ekholm, Mosul, SVT Uppdrag granskningEricsson, Börje Ekholm, Mosul, SVT Uppdrag granskning
Publicerad
Uppdaterad

Efter att ha granskat den anmälan som kom in för ungefär en månad sedan har kammaråklagare Reena Devgun valt att inte gå vidare med förundersökningen.

Realtid.se

– Det finns anledning att tro att brotten har begåtts, men jag har inte underlag för att påstå att någon på Ericsson har medverkat, säger Reena Devgun till Dagens Nyheter.

SVT:s Uppdrag Granskning, tillsammans med journalistorganisationen ICIJ, avslöjade tidigare i år att att Ericsson dolt interna dokument.

Anmälan gällde medhjälp till brott mot mänskligheten, krigsförbrytelser och folkmord samt medhjälp till folkrättsbrott, skriver DN. Men nu väljer kammaråklagaren att inte inleda någon förundersökning.

Annons

Reena Devgun anser inte att det går att styrka att någon på Ericsson medverkat till brott.

Samtidigt pågår andra utredningar kopplade till Ericsson. Åklagare vid Riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning som gäller givande av muta i Irak under 2014, 2015 och framåt

Det pågår också en rättegång mot fyra tidigare chefer för Ericsson som är misstänkta för mutbrott. Cheferna ska, enligt åklagaren, ha betalat 2 158 000 dollar, motsvarande cirka 20 miljoner kronor, till högt uppsatta tjänstemän i Djiboutis statsapparat.

Annons

Annons